NPO 3

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NPO 3

NPO 3 logo 2014.svg

Zie je op 3!
Gegevens
Omroepsooort Publieke omroep
Mediabedrijf Nederlandse Publieke Omroep
Opgericht 4 april 1988
Einde
Genre Jongerenzender
Land Vlag van Nederland Nederland
Directeur Suzanne Kunzeler
Volledige naam
Eerdere namen Nederland 3
Meer informatie
Website
Portaal Portaalicoon Televisie

NPO 3 (tot 19 augustus 2014 Nederland 3) is een van drie belangrijkste televisiezenders van de NPO. NPO 3 zendt vooral sport en vernieuwde programma's uit. NPO 3 moet haar zendtijd delen met Zapp en Zappelin. De voorzitter is momenteel Roek Lips.

Geschiedenis

De NPO en de VRT hadden eerst plannen om een gezamenlijk televisiekanaal op te richten. Zo kon de VRT haar verlieslijdende BTRN TV 2 verkopen of opheffen. Toch is hier niks van gekomen. Later kwam er een andere zender met dezelfde ideeën, namelijk de BVN.

Op 4 april 1988 opende de minister van WVC de zender officieel. Op 13 februari datzelfde jaar waren al de Olympische Winterspelen te zien. Een dag eerder werd de zender al in gebruik genomen. Toen viel toevallig de finish van de Ronde van Vlaanderen samen met een live-uitzending van een kerkdienst.

In het begin werd de programmering verzorgt door de NOS, de RVU, de Teleac en de IKON. De nadruk lag op programma's over informatie, cultuur en sport. Het huidige NPO 3 zendt vernieuwde programma's uit, zoals: de Wereld draait door en Koefnoen. Ook is de BNN vooral op NPO 3 te zien.

Programmering

Overdag van 06.25 tot 19.30 worden de twee kinderzenders Zapp en Zappelin uitgezonden. Hierna wordt meestal De wereld draait door uitgezonden van de VARA. Daarna komt het NOS Journaal.

Naamswijziging

De naam van Nederland 3 werd op 19 augustus 2014 veranderd in NPO 3, naar het mediabedrijf.

Zie ook

Externe Links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=NPO_3&oldid=556707"