VPRO

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
VPRO

VPRO logo 2021.png

Logo van omroep VPRO
Gegevens
Volledige naam Omroepvereniging VPRO
Slagzin Creatief, verdiepend en intelligent
Opgericht in 29 mei 1926
Einde
Land Vlag van Nederland Nederland
Leden 300.000 (2014)
Status
Omroepsoort Omroepvereniging
Voorzitter Marise Voskens
Directeur Lennart van der Meulen
Stroming Vrijzinnigheid
Progressivisme
Doelgroep Vrijzinnigen, progressieven
Omroepblad(en) VPRO Gids
Bekend van Zomergasten (1988)
Tegenlicht (2002)
De Avondshow met Arjen Lubach (2022)
Radiozender(s) NPO Radio 1, NPO 3FM, NPO Radio 4, NPO Radio 5, NPO Radio 6
Televisiezender(s) NPO 1, 2, 3
Meer informatie
Website
Portaal Portaalicoon Televisie

De VPRO is een publieke omroep in Nederland. De omroep is vrijzinnig en progressief van karakter en zet zich naar eigen zeggen voor creativiteit, onafhankelijkheid, diversiteit en tegen misbruik van macht. De VPRO werkt samen met omroep HUMAN.

De VPRO staat bekend om zijn avantgardistische televisieprogramma's. Andere bekende VPRO-programma's zijn Villa Achterwerk, Zomergasten, Tegelicht en de reisprogramma's van Jelle Brandt Corstius.

Geschiedenis

In de jaren 20 kwam de radio naar Nederland. In 1926 werd de VPRO opgericht: de Vrijzinnig Protestantse Radio Omroep. Zoals de naam aangeeft maakte de omroep toen vooral programma's vanuit het vrijzinnig protestantisme.

Vijf omroepen verzorgden in die tijd de radiozendingen: de protestants-christelijke NCRV, de katholieke KRO, de socialistische VARA, de liberale AVRO en de vrijzinnig-protestantse VPRO. De VPRO zond vrijzinnig-protestantse kerkdiensten uit en maakte programma's over cultuur. De NCRV, de KRO en de VARA waren de drie grootste omroepen en hadden de meeste zendtijd. Uiteindelijk kreeg de VPRO in 1930 evenveel zendtijd als de andere omroepen, na de afkondiging van het Zendtijdbesluit. Dit was tegen het zere been van de AVRO, die als enige omroep voor iedereen programma's wilde maken.

Eind jaren zestig kwamen er bij de VPRO vooral mensen werken die veel ophadden met de flowerpowerbeweging. Sindsdien maakt de VPRO moderne, vernieuwende en vooruitstrevende programma's. De betekenis van de afkorting VPRO werd losgelaten. De omroep begon veel ruimte te geven aan progressieve programmamakers en steeds vrijzinnigere programma's uit te zenden. Dit leidde ertoe dat er op 22 september 1967 voor het eerst een blote vrouw op de televisie te zien in het VPRO-programma Hoepla. Dat was in de jaren 60 nog nooit vertoond en de uitzending van het programma leidde tot veel controverse (ophef). De controverse weerhield de VPRO er niet van om de vrijheid van zijn programmamakers te laten bestaan. In de jaren 70 kwamen er zo veel vernieuwende programma's op televisie, zoals Het Gat van Nederland en de De Fred Haché Show. Dat laatste programma was van dezelfde makers van Hoepla en dat was te merken: in de Fred Haché Show werd soms de spot met God en het christendom gedreven. Dit lag toen erg gevoelig, omdat meer dan 70 procent van de Nederlanders christelijk was.

Naast progressieve en vernieuwende programma's zond de VPRO ook veel komedische programma's uit, zoals Van Kooten en De Bie, Theo en Thea, Hertenkamp en Jiskefet. Ook kwam de VPRO na het eerdere Het Gat van Nederland met actualiteitenrubrieken, zoals BG-TV en De Nieuwe Wereld. Deze rubrieken hadden een duidelijk progressief karakter. Ten slotte zond de VPRO ook veel buitenlandse documentaires uit in de programma's Machiavelli en Diogenes. Dit gebeurde toen nog erg weinig.

Buiten alle televisieprogramma's werd de VPRO bekend door het uitzenden van vernieuwende muziek. Zo gaf de omroep een podium aan opkomende artiesten (wat de VPRO nu nog steeds doet) en zond de VPRO naast vernieuwende popmuziek ook meer alternatieve muziek zoals reggae, punk, new wave, hiphop, house en grunge uit.

Huisvesting

De VPRO zat eerst in de VPRO-villa's' aan de 's Gravelandseweg te Hilversum.

Sinds 1998 is de VPRO gehuisvest op het Hilversumse Media Park in Villa VPRO

Villa Achterwerk is nog een tijd lang gemaakt in een voormalig schoolgebouw aan de Mozartlaan in Hilversum.

Tegenwoordig

Logo's van de VPRO door de jaren heen

In de eenentwintigste eeuw is de VPRO zich minder gaan richten op het uitzenden van komedische voorstellingen. Eind jaren 80 kwam de omroep al met meer serieuze programma's zoals Zomergasten. Sinds (in volgorde van noemen) 2000 en 2002 zendt de omroep de documentaireprogramma's Andere Tijden en Tegenlicht uit. De VPRO gebruikt ook veel van zijn zendtijd op NPO 2 om andere documentaires uit te zenden. In de jaren 10 en 20 van de eenentwintigste eeuw kwam de omroep terug met meer komedie en actualiteitenrubrieken, zoals Zondag met Lubach uit 2014 en De Avondshow met Arjen Lubach uit 2022. Eerder al, in 2008, begon de VPRO met het uitzenden van Toren C, een komedisch programma met veel groffe humor. Sindsdien richt de VPRO zich weer meer op vernieuwende programma's. Een voorbeeld hiervan is In Freudesnaam uit 2022, een filosofieprogramma voor kinderen. Hierin geeft Olga Zuiderhoek, die de rol van een vertrouwenspersoon speelt, antwoord op de levensvragen van kinderen.

Sinds 2010 heeft de VPRO het logo dat de omroep nu heeft. Dit logo komt ook terug in de idents: korte stukjes vóór en na een VPRO-programma waarin het logo te zien is. Deze idents zijn in een modern-avantgardistische stijl uitgevoerd, waardoor ze erg opvallen.

Programma's

Een lijstje van programma's van de VPRO:

Ledenaantal

Hieronder staat het aantal leden van de VPRO over de jaren heen vermeld.

Jaar Aantal leden
2021 266.576
2014 339.623
2009 362.340
2004 361.893
1994 529.880

Galerij

Video's


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=VPRO&oldid=817311"