Portaal:Harry Potter

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Portaal
 
 
Projectpagina
 
 
Werkplaats
 
 
Galerij
 
Portaal harry potter.jpg
Magic wand.svg Inleiding

Welkom op het Harry Potter-portaal!
Harry Potter woont bij zijn oom en tante in de bezemkast onder de trap. Eigenlijk is hij een tovenaar, maar dat weet hij niet. Zijn hele leven verandert als hij een brief krijgt van Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus, de heksen- en tovenaarsschool! Al snel wordt Harry bevriend met Ron Wemel en Hermelien Griffel. Samen beleven ze de gekste avonturen.
Lees hier meer over Harry Potter >>

Magic wand.svg Boeken en films
HP books.png

Er zijn zeven boeken. Het eerste boek verscheen in 1997 in het Engels, en in 1998 in het Nederlands. Wiebe Buddingh' vertaalde alle zeven boeken vanuit het Engels naar het Nederlands. Behalve de reeks verschenen er nog 3 andere boeken die met Harry Potter te maken hebben (De Vertelsels van Baker de Bard, Zwerkbal Door de Eeuwen Heen en Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden) waarvan de opbrengst naar het goede doel ging.

Van alle boeken verscheen ook de verfilmde versie, een game en een album. Van het laatste boek verschenen zelfs 2 films, games en albums!


Boeken


Films

Magic wand.svg Schrijfster
Joanne k Rowling.jpg

Joanne Rowling (Chipping Sodbury (bij Bristol), 31 juli 1965) is een Britse schrijfster.

Joanne is bekend geworden door haar boeken over Harry Potter. Voor ze de boeken over Harry Potter schreef, werkte ze even als secretaresse, maar daar was ze niet goed in. Daarna ging ze in Portugal werken als lerares Engels. De Harry Potter boeken werden zó populair dat ze geen les meer moest geven, op een gegeven moment was ze zelfs rijker dan de Britse koningin Elizabeth II! Tegenwoordig is ze de best verdienende vrouw van Groot-Brittannië.

Joanne is al twee keer getrouwd. Haar eerste huwelijk was met Jorge Arantes, op 16 juli 1992. Ze kregen samen één dochter:

  • Jessica Isabel Rowling Arantes (27 juli 1993)

In november 1993 gingen ze uit elkaar, op 26 juni 1995 waren ze officieel gescheiden. Ze verhuisde samen met haar dochter naar Edingburgh en leefde van een bijstandsuitkering. Ze sliep in een café en schreef daar aan haar eerste Harry Potter-boek.

Op 26 december 2001 trouwde ze met Neil Michael Murray. Samen kregen ze twee kinderen:

  • David Gordon Rowling Murray (24 maart 2003)
  • Mackenzie Jean Rowling Murray (23 januari 2005)

Samen met haar gezin woont ze in Schotland.

Ze heeft ook twee boeken voor volwassenen geschreven, The Casual Vacancy (vertaald als Een goede raad) en The Cuckoo's Calling (Koekoeksjong). Die eerste verscheen in 2012, die tweede onder het pseudoniem Robert Galbraith in 2013.
Lees hier meer over J.K. Rowling >>

Magic wand.svg Eten en drinken
Bertiebotts.jpg

Tovenaars en heksen hebben ook hun eigen snoep en dranken.


Snoep
Het bekendste snoepgoed uit de tovenaarswereld is Smekkies in Alle Smaken. Deze kunnen werkelijk naar alles smaken, van alledaagse dingen zoals karamel tot erg vreemde smaken zoals spinazie. Ander bekend snoepgoed zijn chocokikkers, kakkerlak crunchies, ketelkoeken, suikerveren en nog vele anderen.


Pompoensap
Pompoensap is een erg populair soort sap in de tovenaarswereld dat op elk moment van de dag gedronken kan worden.


Boterbier
Boterbier is een zeer populaire drank. Het bevat alcohol, maar niet zoveel, want jonge kinderen mogen het drinken. Wel genoeg om huis-elfen dronken te maken.


Oude Klare's Jonge Borrel
Oud Klare's Jonge Borrel is ook een alcoholische drank. Deze mag niet gedronken worden door tovenaars die niet meerderjarig zijn (17 jaar of ouder), hoewel veel mensen deze regel niet naleven.

Magic wand.svg Wist je dat...
Nuvola apps filetypes.png
Magic wand.svg Afdelingen van Zweinstein
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal:Harry_Potter&oldid=616023"