Portaal:Film & Video

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Portaal Film & Video.jpg
Welkom op het Portaal Film & Video

In 1896 wordt er een nieuw medium uitgevonden. Het is de start van de geschiedenis van de Film. Hiermee wordt dan de lange transparante plastic strook bedoeld waarop achter elkaar foto's staan die door de beweging van de filmrol een bewegend beeld op een scherm geven. De plekken waar de eerste films werden vertoond, waren in feite theaters of kermistenten. Later kennen we dat als de bioscoop. Nog weer later werd het ook mogelijk om een geluidspoor aan de film toe te voegen (geluidsfilm). Rond 1920 kwamen er ook de eerste filmcamera's en projectoren voor particulieren, waarmee men de persoonlijke filmpjes kon maken. Na het filmen, bracht men het filmpje naar een fotozaak waar het ontwikkeld moest worden net als foto's, wat in principe op hetzelfde systeem neerkomt. Ook verschenen er rond die tijd de eerste tekenfilms. De films waren eerst nog in zwart/wit. De ontwikkeling van de kleurenfilm vond plaats rond de Tweede Wereldoorlog. Met de komst van de magneetband werd het rond 1956 mogelijk om de beelden van televisiecamera's vast te leggen. Dit noemen we nu video. Vanaf dan is er een overlap in de film- en TV-wereld. In de TV-studio gebruikte men vaak de brede magneetbanden van het merk Ampex. Ook voor de thuismarkt kwamen er videocamera's en bijbehorende videobanden. Met het begrip 'een film kijken' werd vanaf dan ook bedoeld het kijken naar de televisiefilms en videofilms. Rond 1980 had je de zogeheten videotheek waar je videobanden kon huren en kopen om thuis te kijken. Nog weer later kwam de DVD en na 2020 wordt er vooral gebruik gemaakt van video-on-demand om 'films' thuis te kijken of te downloaden via internet. De Kijkwijzer vertelt je voor wie de film wel of niet geschikt is. Met de komst van de smartphone kan iedereen zelf z'n filmpjes maken. Al vanaf het begin van de film is er sprake van beeldmanipulatie, oftewel beeld-trucage. Het latere gebruik van de computer speelt hierin een grote rol en is de opmaat geweest naar AI (artificiële intelligentie). Een pagina vol mediawijsheid dus.

Gekoppelde portalen:

Farm-Fresh bullet terug.pngTerug naar PIM-systeem
Soorten films en video's, ofwel genres Dragers en wijze van publiceren
MGM Westerns featuring Tim McCoy ad in Motion Picture News, 1926.jpg

ActiefilmAmateurfilmAnimatieAnimeApocalyptische film Arthouse FilmAvonturenfilmBedrijfsfilmBiografische filmBioscoopjournaalCabaretComedyConcertfilmCultfilmDansfilmDisneyfilmDocumentaireDrama (film)Educatieve filmExperimentele filmExploitatiefilmFamiliefilmFantasyfilmFeministische filmFilm noirGeluidsfilmHistorische filmHorrorHorrorfilmKerstfilmKinderfilmKomische filmKomediefilmMisdaadfilmMusicalfilm of MuziekfilmNatuurfilmOorlogsfilmPop- en/of rockfilmRampenfilmRoadmovieRomantische filmSciencefiction of Sciencefictionfilm • SlapstickSportfilmStomme filmStereoscopische film (3D-film) • Thriller (film)TienerfilmWestern

Voor films of televisieseries die onder een bepaald genre passen kun je kijken op Film naar genre
Cinema projector Everyman Theatre, Muswell Hill.jpg

Film en video worden als term door elkaar gebruikt, maar er zijn verschillende dragers waarop het wordt vastgelegd: AmpexBlu-raycelluloidcomputergeheugenCd-romDVDDirect-to-videofilmHarddisk of Harde schijfStreamingStraight-to-streamingSSDVideobandVideo-on-demandUSB-stick.

De informatietechnologie (IT) heeft het mogelijk gemaakt dat we films en video nu digitaal kunnen maken en bekijken, ook online. Daarom rekenen we film en video ook tot de media.
Bekende regisseurs Bekende acteurs (actrices) per land op WikiKids
Oscar Best Picture Winners.jpg

De toneel-, film- of TV-regisseur (Engels: Director) is zeg maar de directeur van het toneelstuk, de film of TV-programma. Hij bepaalt hoe het toneelstuk of de film wordt of wat er in het TV-programma te zien zal zijn. Hij werkt nauw samen met de producer die meer over het zakelijke gedeelte van de film gaat. Bekende regisseurs of producers (studiodirecteuren) waren/zijn:
Brits: Alfred HitchcockClive BarkerAndrew Lloyd WebberNederlands: Dick van BommelFrançois BoulangéEmma BranderhorstAdriaan DitvoorstHarrie GeelenTheo van GoghMarleen GorrisBert HaanstraRob MiltonErwin OlafNiki PadidarFons RademakersVictor ReinierAart StaartjesPaul VerhoevenWim VerstappenAmerikaans: Ben AffleckTim BurtonFrancis Ford CoppolaJoe DanteWalt DisneyMichael DouglasClint EastwoodTom HanksStanley KubrickStan LaurelGeorge LucasChristopher NolanB.J. NovakChris RockRupert SandersDavid SelznickFrank SinatraSam SpiegelSteven SpielbergJack WarnerDenzel WashingtonDarryl F. ZanuckCanadees: James CameronRussisch: Sergej EisensteinFins: Siri KoluFrans: Georges MélièsBelgisch: Nicolas CaeyersItaliaans: Sergio Leone

Antoine Watteau - The Italian Comedians - Google Art Project.jpg

Het begrip acteur of actrice komt van oorsprong uit de toneelwereld en het theater. Vanaf het moment dat een toneelstuk kon worden gefilmd, kun je spreken van filmacteurs. Met de komst van de televisie met televisiefilms en -series, wordt de acteur een televisieacteur. Eigenlijk kan iedereen nu een "internet-acteur" zijn. Een echte acteur speelt een rol en moet de tekst daarvoor uit zijn of haar hoofd leren.

Amerikaans acteurArgentijns acteurAustralisch acteurBraziliaans acteurBelgisch acteurBrits acteurCanadees acteurChinees acteurDeens acteurDuits acteurFrans acteurIers acteurIndiaas acteurItaliaans acteurJapans acteurMarokkaans acteurMexicaans acteurNederlands acteurNieuw-Zeelands acteurOostenrijks acteurRussisch acteurSpaans acteurSurinaams acteurZuid-Afrikaans acteur

Zweeds acteur
Film- en TV-prijzen Begrippen uit de film- en TV-wereld of filmterminologie
Decorative Trophies.jpg

In de film- en TV-wereld zijn er vele prijzen te winnen. De bekendste zijn: Academy Award (Oscar) • Lijst van Oscar voor beste filmBaftaCinekid Gouden LeeuwEmmy AwardGolden GlobeGouden beerGouden kalfGouden LeeuwGouden PalmGouden Roos (festival)Televisier ring
A Behind the Scene shots of one of our production sets D Ramey Logan.jpg

3D-brilAnimatieAftitelingBeamerBelichtingCamera-bewegingenCall-sheetCamerapositieCastCateringCastingbureauchromakeyCoproductieCraneCrewCutDecorDebuutDollyDraaiboekDroneENGFictieFigurantFilmdistributieFilmklapper of Clapperboard • FilmposterfilmsetFlashbackFreezeGaffertapeIMAXInternet Movie Database (IMDb) • Live-actionLocatieMonteren (video)Motion graphicsMoviemeterNasynchronisatieOBVOpnamestudioOvervloeierProductie (film)ProjectorProjectieschermRegiewagenRekwisieten of props • riggingScriptScenarioScènesextingSpeciale effectensteadicamStand-inStop-motionStoryboardStudioTeaser of trailer (film)trucage
Beroepen in de film- en TV-industrie Binnen- en buitenlandse film- en mediabedrijven
FilmCrew.jpg

Naast de regisseur en de acteurs heb je tal van andere beroepen op en bij de filmset (en TV-studio). Het zijn vaak engelse termen en het kunnen zowel mannen als vrouwen zijn: art directorassistent camera operatorboom operatorbest boycameramanCamera-assistentclapper loadercomponistcorrespondentcostume designerdecorbouwerdecorontwerperdirector of photographydirigenteditorelectricianfigurantFocus pullergeluidstechnicusGripGafferHaar/make-uplichttechnicuslichtassistentlocatiemanagerMusic SupervisormusicusopnameleiderPresentatorproductieleiderproductie assistentProduction DesignerredacteurregieassistentRe-recording mixerrunnerscript hulpset dressersound directorSound EditorStemacteurstylistuitvoerend producentWardrobe (kledingverzorger)
Disney's Hollywood Studios.jpg

Veel van de filmbedrijven zijn gevestigd in het Amerikaanse Hollywood. Maar ook India kent een grote filmindustrie dat bekend staat als Bollywood. In Nederland zijn er ook verschillende filmbedrijven, waarvan er ook een aantal zijn gevestigd op het Media Park in Hilversum. Daar staat ook het museum voor Beeld en geluid waar ook films en video's worden bewaard. In Amsterdam staat het Eye filmmuseum, waar ook films worden bewaard.
Twentieth Century-Fox Film CorporationBanijay SAB&G wikiCinetone Filmstudio's AmsterdamColumbia PicturesDreamWorksEMG NederlandEndemol Shine GroupFilmstudioIDTVITV (mediabedrijf)Laika studioMediawaterMetro-Goldwyn-MayerNBCUniversalNEP (mediabedrijf)Pixar Animation StudiosPolyGramSkyhigh TVSonySony Pictures StudiosStudio 100Universal PicturesThe Crew B.V.The Walt Disney CompanyWarner Bros.

Streamingdiensten: Zie Categorie:Streamingdienst
Films beschreven op WikiKids
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal:Film_%26_Video&oldid=855977"