British Broadcasting Corporation

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf BBC)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
British Broadcasting Corporation

BBC Logo 2021.svg

Logo gebruikt sinds 20 oktober 2021
Gegevens
Volledige naam
Slagzin
Opgericht in 18 oktober 1922
Einde
Land Flag of the United Kingdom (3-5).svg Verenigd Koninkrijk
Leden
Status
Omroepsoort
Voorzitter Richard Sharp ( voorzitter )
Directeur Tim Davie ( directeur-generaal )
Stroming
Doelgroep
Omroepblad(en)
Bekend van
Radiozender(s)
Televisiezender(s)
Meer informatie
Website
Portaal Portaalicoon Televisie

De BBC (afkorting van 'British Broadcast Corporation) is een soort NPO in het Verenigd Koninkrijk. BBC (World) News is een heel bekend nieuwsprogramma in het Verenigd Koninkrijk.

De BBC is de nationale omroeporganisatie van het Verenigd Koninkrijk, gevestigd in Broadcasting House in Londen. Het is 's werelds oudste nationale omroep en de grootste omroep ter wereld qua aantal werknemers, met in totaal meer dan 22.000 medewerkers, van wie er ongeveer 19.000 bij de publieke omroep werken.

De BBC is opgericht onder een koninklijk besluit en werkt onder haar overeenkomst met de Britse staatssecretaris van Cultuur, Media en Sport. Hun werk wordt voornamelijk gefinancierd door een jaarlijkse licentievergoeding voor televisie die wordt aangerekend aan alle Britse huishoudens, bedrijven en organisaties die elk type apparatuur gebruiken om live televisie-uitzendingen te ontvangen of op te nemen of om te kijken met iPlayer.  De vergoeding wordt vastgesteld door de Britse regering, goedgekeurd door het parlement, en wordt gebruikt om de radio-, tv- en online-diensten van de BBC te financieren die de landen en regio's van het VK bestrijken. Sinds 1 april 2014 financiert het ook de BBC World Service (gelanceerd in 1932 als de BBC Empire Service), die uitzendt in 28 talen en uitgebreide tv-, radio- en online-diensten biedt in het Arabisch en Perzisch.

Ongeveer een kwart van de inkomsten van de BBC komt van haar commerciële dochteronderneming BBC Studios (voorheen BBC Worldwide), die BBC-programma's en -diensten internationaal verkoopt en ook de internationale 24-uurs Engelstalige nieuwsdiensten van de BBC die BBC World News distribueert, en van BBC.com, geleverd door BBC Global News Ltd. In 2009 ontving het bedrijf de Queen's Award for Enterprise als erkenning voor hun internationale prestaties.

Vanaf het begin, via de Tweede Wereldoorlog (waar de uitzendingen hielpen om de natie te verenigen), tot de popularisering van televisie in het naoorlogse-tijdperk en internet in de late 20e en vroege 21e eeuw, heeft de BBC een prominente rol gespeeld in het Britse leven en de cultuur.  Het is in de volksmond bekend als de Beeb, tante of een combinatie van beide ( tante Beeb ).

Net als de Nederlandse omroepen begon de BBC met radio in 1922. Tot op de dag van vandaag streeft de BBC ernaar de Reithiaanse richtlijn te volgen om de luisteraar en de kijker "te informeren, te onderwijzen en te entertainen."

Externe links

BBC iPlayer (VPN nodig om tv-series en films te bekijken)

BBC Sounds

BBC News

Presentator steekt de middelvinger op

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=British_Broadcasting_Corporation&oldid=830407"