Ei

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Voor informatie over de eieren die mensen eet, kijk op: Ei (voeding)
Een ei
Kikkers en kikkerdril

Een ei is meestal een soort ovaal waarin een kleine vogel, reptiel, vis, amfibie, insect of een eierleggend zoogdier (onder andere vogelbekdier) in kan groeien. Ze worden gelegd door bijvoorbeeld een hen (vrouwtjeskip) en dan komt na een tijdje broeden uit het ei een kuiken.

Niet alle soorten eieren zijn hetzelfde. Veel mensen denken aan een kippenei als ze aan een ei denken. Eigenlijk zijn er veel meer eieren dan dat want niet alleen vogels leggen eieren maar reptielen zoals krokodillen en schildpadden leggen ook eieren. De eieren van krokodillen, vogels en schildpadden zijn van een harde schaal gemaakt. Er zijn ook dieren die eieren leggen waarbij de eieren er anders uit zien zoals de kikker of de pad. Kikkers of padden leggen veel en glibberige eieren.

Er zijn eetbare eieren, die van kippen, eenden en van (sommige) andere vogels zoals de kwartel. Maar er zijn ook eieren van andere dieren, zoals krokodillen, die kan je natuurlijk niet eten.

Een ei bestaat uit het eigeel en het eiwit. Een ander woord voor eigeel, is eierdooier.

feit

  • Niemand weet waar de allereerste ei vandaan komt.
  • In het Nederlands en Engels is "ei" een digraaf.

Zie ook

Externe Links

Webkwestie / webquest Dieren die een ei leggen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ei&oldid=782893"