Elba

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het eiland Elba vanuit een vliegtuig

Elba is een Italiaans eiland. Het ligt tussen het Apennijns Schiereiland en Corsica in en behoort tot het Toscaanse Archipel. Na Sicilië en Sardinië is Elba het grootste Italiaanse eiland. De hoofdstad van Elba is Portoferraio.

Elba is vooral bekend aangezien keizer Napoleon Bonaparte op het eiland gevangen werd gezet en ook ontsnapte.

Geschiedenis

Elba wordt al sinds de 5e eeuw voor Christus bewoond, toen door het volk de Etrusken. Het eiland was erg handig voor dat volk, aangezien er veel ijzer was te vinden. Later namen de Romeinen het eiland in en gebruikten het ook voor het ijzer. Na de val van het Romeinse Rijk werd Elba meerdere keren aangevallen door piraten en was het erg onrustig. In de 11e eeuw wist de Republiek Pisa het eiland te veroveren. In 1398 verkocht Pisa het eiland door aan de familie Visconti, die over de stad Milaan heerste. In 1546 kwam het eiland in handen van de familie Medici, maar na 31 jaar kwam het weer in handen van de vorige eigenaar. Elba kwam in 1603 in bezit van Spanje en tenslotte werd het in 1802 Frans. In 1815 nam het groothertogdom Toscane het eiland over.

Napoleon verlaat Elba en trekt naar het vasteland

Napoleon is op Elba vastgezet, nadat hij de slag bij Leipzig verloor. Tussen 4 mei 1814 en 26 februari 1815 zat hij er gevangen. Zijn tegenstanders, o.a. Oostenrijk, Engeland, Pruisen en Rusland, zorgden ervoor dat Europa weer hersteld werd (Congres van Wenen). Napoleon had het niet slecht op het eiland. Hij was zelfs vorst van het eiland en mocht zelfs een eigen leger hebben van 600 man. Hij had zelfs twee woningen, maar moest wel de rest van zijn leven op het eiland blijven. Napoleon ontsnapte uiteindelijk en zette weer voet op het Franse vasteland. Napoleon trok naar Parijs en zou opnieuw keizer worden, voor exact 100 dagen. Hij zou tenslotte verslagen worden in de beroemde Slag bij Waterloo, waarna hij verbannen werd naar Sint-Helena, waar je onmogelijk kon ontsnappen en waar hij uiteindelijk stierf.

In 1860 werd Elba onderdeel van het nieuwe land Italië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Elba bezet door Duitsland, maar in 1944 werd het eiland bevrijd door de Fransen.

Geografie

De hoofdstad Portoferraio

Elba in 224 km² groot. Het eiland is dus ongeveer de helft groter dan Texel. Het eiland telt 30.000 inwoners en met 1019 meter hoogte is de Monte Capanne de hoogste berg. Het eiland behoort tot de regio Toscane. Het eiland is verdeeld in 8 gemeenten:

Vanaf de stad Piombino is Elba bereikbaar per boot. Elba beschikt over een eigen luchthaven met de naam; luchthaven Marina di Campo.

Wist je dat...

De vlag van Elba
  • ...wijnbouw en toerisme de belangrijkste bronnen van inkomsten zijn op Elba?
  • ...de meeste toeristen op Elba uit Duitsland komen?
  • ...er veel edelstenen en mineralen op het eiland worden gevonden?
  • ...zangeres Laura Jansen met het nummer Queen of Elba een grote hit scoorde?
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Elba&oldid=799677"