Emigratie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Emigratie of landverhuizing wil zeggen dat mensen hun geboorteland verlaten om zich in het buitenland te vestigen. Het tegenovergestelde van het begrip immigratie dus.

Redenen

Er zijn verschillende redenen waarom mensen emigreren. Vaak zijn dat politieke of economische redenen. Soms heeft emigrant een partner in het buitenland gevonden en emigreert de persoon om bij zijn partner te kunnen zijn. Of beide partners vluchten naar een derde land om bij elkaar te mógen zijn omdat dat in hun land onmogelijk is. Ook het klimaat kan een rol spelen: soms emigreren met name oudere mensen naar een land met een warmer klimaat. En mensen uit een arm land kunnen voor betere kansen naar een rijker land emigreren.

Vooral dit laatste was in Nederland in de Jaren 50 van de vorige eeuw een reden voor velen om zich in het buitenland te vestigen. Dat buitenland was dan vooral Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en in mindere mate Zuid-Afrika en Amerika. De Nederlandse regering moedigde emigratie toen zeer aan. Nederland telde toen weliswaar maar 10 miljoen inwoners, maar was volgens de regering overbevolkt. Tussen 1947 en 1963 was de emigratie het grootst en waagden ongeveer 410.000 Nederlanders waagden de stap (soms meerdere keren) naar een betere toekomst. Maar niet voor iedereen werd dat een succes. Velen, 10 procent tot 30 procent, keerden na verloop van tijd teleurgesteld terug in Nederland.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Emigratie&oldid=508675"