Enver Hoxha

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Enver Hoxha
HODŽA druhá míza.jpg
Hoxha in 1971
Naam voluit Enver Halil Hoxha
Geboren 16 oktober 1908
Geboren te Ergiri, Ottomaanse Rijk
Overleden 11 april 1985
Overleden te Tirana, Albanië
Gehuwd met
Relatie met
Partij
Religie
Stroming
Functie
Aantreden
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Portaal Portal.svg Politiek

Enver Hoxha (Ergiri (Ottomaanse Rijk), 16 oktober 1908 - Tirana (Albanië), 11 april 1985) was een Albanees communist. Hoxha was tussen 1944 en 1985 de politiek leider van Albanië. Hij was de secretaris-generaal van de Albanese Partij van de Arbeid. Dit was de communistische partij die het land regeerde. Hoxha bouwde het land na de Tweede Wereldoorlog op en voerde veranderingen door. Ook stichtte hij een communistisch bestuur in Albanië, wat stand hield tot 1991.

Hoxha zelf was een groot bewonderaar van Jozef Stalin, de leider van de Sovjet-Unie. Oorspronkelijk had Hoxha hierdoor goede banden met de Sovjet-Unie, maar dit veranderde na de dood van Stalin in 1953. In de jaren 1960 kwam er ruzie tussen de Sovjet-Unie en China over de ideologie van het communisme. Dit leidde tot een splitsing tussen de twee landen. Hoxha koos hierbij de kant van de Chinese leider Mao Zedong. Toen Zedong overleed in 1976 en China ook een andere vorm van het communisme ging doen, scheidde Hoxha zich ook af van China. Hierdoor raakte Albanië afgesloten van de buitenwereld. Volgens Hoxha moest het land namelijk zelfvoorzienend worden zonder hulp van buitenaf.

Ook staat Hoxha bekend om het aanleggen van 173.000 bunkers door heel Albanië. Deze bunkers zouden Albanië beschermen als het aangevallen zou worden door een ander land. Na zijn dood werd een mausoleum voor Hoxha gebouwd. Hier zou zijn lichaam worden opgebaard en mensen konden het bezoeken. Hoxha's lichaam is er nooit komen te liggen en tegenwoordig is het gebouw een museum.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Enver_Hoxha&oldid=825224"