Franz Schubert

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Franz Schubert
Franz Schubert by Wilhelm August Rieder 1875.jpg
Franz Schubert geschilderd door Wilhelm August Rieder (1875)
Persoonlijke informatie
Volledige naam
Bijnaam
Land Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
Geboortedatum 31 januari 1797
Geboorteplaats Wenen
Overleden 19 november 1828
Overleden te Wenen
Gehuwd met /
relatie
Carrière
Beroep componist, muziekpedagoog, pianist
Bekend van Symfonie nr. 8 Onvoltooide, Die schöne Müllerin, Winterreise, Schwanengesang, Forellenkwintet, Strijkkwintet
Actief 1814 - 1828
Genre(s) Classicisme
Label
Website
Portaal Portaalicoon Muziek

Franz Peter Schubert leefde van 31 januari 1797 tot 19 november 1828. Hij was een van de meest fenomenale muzikale genieën aller tijden. In zijn korte leven van slechts 31 jaar, componeerde hij bijna duizend composities. De meeste componisten die drie keer zo lang leven schrijven bijna niet zo veel. Schubert werd geboren in een middenklasse gezin, in Wenen (Oostenrijk). Zijn vader was een leraar met een klein maar voldoende inkomen om een groot gezin te onderhouden. Het gezin woonde in een krap, driekamer appartement. Je kunt nog steeds Schubert zijn huis gaan bewonderen. Het is een museum genaamd The Schubert Geburtshaus. Twee keer tijdens zijn jeugd ( toen hij 8 was en opnieuw toen hij 12 was) was er veel politieke onrust en oorlog want Napoleon's troepen bezetten de stad. Schubert's vader en oudere broer leerde hem viool en piano spelen, maar het duurde slechts een paar maanden voordat hij meer wist dan de leraren. Toen hij elf was, werd Schubert toegelaten tot een van de beste kostschool in Wenen. Hij zong zo mooi,dat hij als jonge zanger bij de Weense hofkapel mocht. Schubert’s vader dacht dat hij ook een leraar zou worden, maar hij haatte het onderwijs en hij wilde alleen maar muziek schrijven. Hij gaf weinig over beroemd worden of het maken van een fortuin. Schubert had veel vrienden zoals muziekanten, kunstenaars, schrijvers en leraren. De meeste van zijn vrienden waren echte vrienden want ze hielpen hem met het geven van contact geld, eten, muziek papier, concert tickets en een plek om te slapen. ‘s Ochtends componeerde hij van zes tot één, ’s middags gaf hij privé -lessen, ‘s avonds ging hij met vrienden op café .Voor zijn liederen kreeg hij niet veel geld.

Zijn muziek geschiedenis

Op zijn 14de heeft hij zijn eerste lied geschreven. In slechts 17 jaar ( van z'n veertiende tot eenendertigste) schreef Schubert 988 stukken, 8 symfonieën, vijftien strijkkwartetten, 7 missen, 10 ouverturen, 31 dansen voor piano, 46 werken voor mannenkoor, 567 liederen met pianobegeleiding en 36 solo zangstukken ...en de lijst gaat maar door. Schuberts liederen waren speciaal ( een lied is een unie van 3 elementen: stem, piano en woorden)

  • Schubert heeft ook het bekende “Ave Maria” geschreven.

Op 26 maart 1828 gaf Schubert op eigen risico een concert waar alleen werken van hem werden gespeeld. Het succes was groot. Van de opbrengst kocht Schubert een piano nadat hij zo'n instrument jarenlang had moeten huren. Ook betaalde hij weer schulden af.

Schubert’s dood

Hij kreeg meer last met zijn gezondheid en na een lange doodstrijd sterf hij uitgeput door allerlei infecties op 19 november 1828 Van alle grote componisten, stierf Schubert het jongst, Schubert stierf een paar weken voor zijn 32ste verjaardag. Diverse artsen denken tyfus, kwikvergiftiging en syfilis. Schubert werd vlakbij het graf van Ludwig van Beethoven begraven, op de begraafplaats van de Weense voorstad Währing. In 1888 zijn Schuberts stoffelijke resten overgebracht naar een eregraf op de Algemene Begraafplaats van Wenen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Franz_Schubert&oldid=822011"