Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Geldrop

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Weverijmuseum.JPG

Geldrop is een dorp in Noord-Brabant.

Het ligt zes kilometer ten zuid oosten van Eindhoven. In 2004 heeft Geldrop zich verenigd met de gemeente Mierlo. De burgemeester heet Rianne Donders. Geldrop heeft veel leuke voorzieningen. Een zwembad, een bibliotheek, een station, een kasteel en het lekkerste ijs komt uit Geldrop van ijssalon Kees. Deze ijssalon heeft veel prijzen gewonnen. Het kasteel werd waarschijnlijk gebouwd in 1403.

In Geldrop staat ook de fabriek van Koninklijke Peijnenburg. Hier wordt de lekkerste peperkoek van Nederland gemaakt. Geldrop heeft twee kerken. Een in het centrum en een op zesgehuchten. Textielnijverheid was vroeger de grootste bron van inkomen. Het centrum van Geldrop is niet groot maar heeft wel een paar leuke winkels, de Ici Paris XL, HEMA, Kruidvat, Trekpleister, Bruna, Albert Heijn, Hunkemöller, Vogele en pannenkoeken huis Hans en Grietje. Ook heeft Geldrop een kebab zaak; de Mic.

Geldrop telt ongeveer 28.000 inwoners. De kleine dommel loopt door Geldrop. En ook het Eindhovens kanaal, waar Sinterklaas altijd aan komt met zijn pieten. Er is twee keer per jaar kermis; met koninginnendag en de eerste week van september.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Geldrop&oldid=676466"