Globe

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een tekening van een globe.

Een globe (op zijn Nederlands uitgesproken, ook wereldbol of aardbol; meervoud globes) is een bol met de afbeelding van de aarde of een hemellichaam. Op een wereldbol zijn de verhoudingen in grootte, vorm en afstand tussen de landen precies goed, wat met een platte kaart niet mogelijk is.

Er bestaan ook globes van de sterrenhemel, de zogenaamde hemelglobes. Daarop wordt niet het oppervlakte van een hemellichaam weergegeven, maar de hele hemelbol met de helderste sterren en soms ook andere hemelvoorwerpen met vaste posities (dus geen voorwerpen uit ons zonnestelsel zoals zon, maan en planeten. Een wereldbol is een algemeen begrip, en wordt soms ook gebruikt om onze echte aarde mee aan te duiden. Een globe is een voorwerp, meestal met een voet om het te laten staan, en een as door de polen zodat de bol kan ronddraaien. Soms is er verlichting binnenin aangebracht.

Naast globes van de aarde zijn ook globes van andere hemellichamen te koop, zoals onze eigen maan, maar ook Mars en Venus. Eigenlijk is ons hele zonnestelsel in kaart gebracht, tot en met enkele manen van Saturnus aan toe.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Globe&oldid=699353"