Mars (planeet)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stap6.gifDit artikel is (gedeeltelijk) geschreven door Pabo-studenten van Hogeschool Utrecht en blijft in ieder geval staan tot de beoordeling is gegeven in februari 2021.Nuvola apps kwrite.png

Mars is de vierde planeet van ons zonnestelsel, en de eerste na de aarde. De planeet is genoemd naar de Romeinse oorlogsgod vanwege zijn rode kleur.

Kenmerken

Mars. Publiek domein.
  • In de stenen op Mars zit veel ijzer. Dit ijzer is gaan roesten. Verroest ijzer is roodbruin, daarom wordt Mars ook de 'rode planeet' genoemd.
  • Mars doet er ongeveer 687 dagen over om een baan rond de zon af te leggen. De gemiddelde afstand tot de zon is 228 miljoen kilometer.
  • Net zoals de aarde heeft Mars ook een soort ‘’zuidpool’’ en een ‘’noordpool’’. Net als de aarde heeft Mars ijskappen op de polen.
  • Geleerden denken dat er op mars misschien ooit leven was
  • Op de koudste dagen is het zo'n 140 graden Celsius onder nul. Maar op de allerwarmste dagen is het soms 20 graden boven nul. Dat de temperatuur op Mars zo uiteenloopt, komt doordat er een hele dunne dampkring is. De gemiddelde temperatuur op Mars is ongeveer -53 Celsius. Dat is voor ons heel koud, maar het is een van de normaalste temperaturen vergeleken met de andere planeten.
  • Mars is kleiner dan de aarde. De diameter is ongeveer 6 779 km. Ter vergelijking: die van de aarde is ongeveer 2x zo groot.
  • Mars heeft twee manen, Phobos en Deimos. Ze zijn allebei heel klein.

De geschiedenis van Mars

Nirgal Vallis, Kanaal op mars. ESA/DLR/FU Berlin, CC BY-SA IGO 3.0

Christiaan Huygens was de eerste die het landschap van Mars in kaart wist te brengen. Dit deed hij op 28 November 1659 met een telescoop.

In het ver verleden moet het klimaat hebben gelijkt op die van de Aarde. Een van de ontdekkingen was dat er kanalen gevonden waren, dit moeten wel de afvoerwegen van water zijn geweest. Deze kanalen zijn tot ongeveer 4 miljard jaar geleden gevormd. In het begin viel er dus regen en stroomden er rivieren. Mars had een warmer klimaat en een dichtere dampkring. Er was dus ooit vloeibaar water te vinden.

Mars had vroeger een dampkring die leek op die van de aarde. Deze is hij echter verloren door de zon, vulkanisme en kometen.

In de zon ligt een heleboel energie opgeslagen. Als een deel van die energie plotseling vrijkomt ontstaan er zonnevlammen. Bij zo’n energie-uitbarsting komen er een heleboel elektrisch geladen deeltjes vrij. Sommige van die ‘zonne’deeltjes worden zo heet dat ze zich losmaken van de zwaartekracht van de zon en met snelheden van wel 450 km/s de ruimte in vliegen. dit word ook wel zonnewind genoemd. Door deze zonnewind is argon en koolstofdioxide uit de dampkring ontsnapt.

Victoria inslagkrater op mars. Publiek domein

Door de ontsnapping van koolstofdioxide uit de dampkring werd het kouder op de planeet. Koolstofdioxide namelijk is belangrijk voor het warm houden van een planeet. Koolstofdioxide houdt namelijk warmte vast. Doordat het kouder werd nam het vulkanisme af. Vulkanisme is belangrijk voor maken van koolstofdioxide.

Ten slotte zijn er grote kometen die zijn ingeslagen op mars. Dit worden inslagkraters genoemd. Door de inslagen van kometen ontsnapt argon en koolstofdioxide uit de dampkring.

De dampkring van mars is dus veranderd door zon, vulkanisme en kometen. Door de verandering van deze dampkring is het landschap van mars erg veranderd. Mars was eerst een warme planeet met veel water, dit is nu een droge woestijn geworden. Mars is voor het grootste deel bedekt door een laag stof en zand met stenen. Er zijn ook veel bergen op mars deze zijn voornamelijk vulkanisch. Er zijn tegenwoordig echter geen actieve vulkanen meer op Mars te vinden. Doordat er op mars een windsnelheid van 600 km/u kan zijn, zorgt dit voor grote stofstormen. Door deze stofstormen komen er dunne, lange heuvels op Mars. Door het veranderen van de dampkring is er geen vloeiend water meer op mars, er is echter wel landijs gevonden in kraters.

Leven op Mars?

Farm-Fresh bullet go.png Voor meer informatie zie: Leven op Mars

Al lange tijd wordt onderzocht uit of we op Mars zouden kunnen leven. Ook worden er robots gestuurd naar Mars om te kijken of er te leven is en of er ooit echt leven is geweest op Mars.

De Amerikanen hebben er een sonde heen gestuurd, die heeft er een jaar over heeft gedaan om er te komen.

Bronnen

Fortuin, A. R., & Smit, J. (2006). Mars vanuit een aards perspectief. GEA, 39(1). http://natuurtijdschriften.nl/search?identifier=415390

Kraaijvanger, C. (2013, 15 november). Zo zag Mars er vier miljard jaar geleden uit: natter en gezelliger. Scientias.nl. https://www.scientias.nl/zo-zag-mars-er-vier-miljard-jaar-geleden-uit-natter-en-gezelliger/

Kraaijvanger, C. (2016, 4 oktober). De zon heeft de dikke atmosfeer van Mars weggejaagd. Scientias.nl. https://www.scientias.nl/de-zon-heeft-de-dikke-atmosfeer-van-mars-weggejaagd/

Kraaijvanger, T. (2017, 31 maart). Zon verdunde de atmosfeer van Mars. Scientias.nl. https://www.scientias.nl/zon-verdunde-atmosfeer-mars/

Priem, H. N. A. (1992). Buitenaards bestaan? GEA, 25(3). http://natuurtijdschriften.nl/search?identifier=414893

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mars_(planeet)&oldid=632590"