Jupiter (planeet)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jupiter

Jupiter, genoemd naar de Romeinse oppergod, is de grootste van alle planeten van ons Zonnestelsel. De Aarde kan er wel 1000 keer in. Alle planeten zouden er wel inpassen. Ook is Jupiter de eerste van de gasplaneten. De planeet wordt ook wel de 'reuzenplaneet' genoemd.

Jupiter heeft voor zover we weten 16 manen. Vier van deze manen zijn zelfs groter dan Pluto. Eén van die manen heet Europa en die is helemaal bedekt met ijs. Het is een van de bekendste manen van Jupiter. Drie ook beroemde manen heten Ganymedes, Io en Callisto. De maan Ganymedes is zelfs groter dan Mercurius. De vier grote manen zijn ontdekt door Galileo Galilei.

Jupiter is een gasplaneet, met een temperatuur van 153 graden Celsius onder de 0. De diameter van Jupiter is 69 911 km. De aarde is ongeveer 7 keer zo klein, of gezegd Jupiter is 7 keer zo groot. Jupiter doet er ongeveer 12 jaar over om een rondje te maken om de zon. En staat op 778.500.000 km van de zon. Jupiter is de grootste planeet van ons Zonnestelsel. Jupiter is tweeënhalf keer zo zwaar als alle andere planeten bij elkaar.

Jupiter is vernoemd naar de Romeinse oppergod, en Jupiter wordt dan ook wel de koning van alle planeten genoemd. Jupiter bestaat uit ongeveer 90% waterstof en 10% helium. Als Jupiter 80 keer zo zwaarder was geweest, zou hij best wel eens uitgegroeid kunnen zijn tot een ster. Met zijn manen zou het dan eigenlijk een minizonnestelsel kunnen worden.

Jupiter heeft een atmosfeer die bestaat uit giftige dodelijke gassen. Jupiter heeft ook ringen om zich heen alleen zijn die niet zo zichtbaar als bij bijvoorbeeld Saturnus.

De grote rode vlek

Jupiter is helemaal bedekt met wolken. In die wolken zijn er woeste stevige orkanen. Een van die orkanen, de grote rode vlek, is 2 keer zo groot als de hele aarde. Dat is een storm die al meer dan 300 jaar actief is. De winden waaien met een snelheid van ongeveer 300 tot 500 km per uur. Op aarde komen deze snelheden alleen voor bij orkanen en tornado’s. De storm bedekt meer dan 40.000 km van het oppervlak van Jupiter.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jupiter_(planeet)&oldid=571908"