Venus (planeet)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Venus

Venus staat op iets meer dan 108 miljoen kilometer afstand van de zon. Venus is genoemd naar de godin van de liefde, omdat zij het helderst van alle planeten is, kun je Venus vanaf de aarde goed zien. Het duurt zo'n 225 dagen vooraleer hij de baan heeft gemaakt rond de zon.

Waarschijnlijk was op Venus ooit veel water, net als op de aarde nu. Nu is Venus kurkdroog. Het is op Venus heet, bijna 500 graden (nog warmer dan op Mercurius). Water kookt al bij 100 graden en verdampt dan.

Daarom is er op Venus geen druppel water meer, het is dan ook een steenplaneet. Venus wordt ook de 'verschrikkelijke planeet' genoemd.

Door al dat water hangen er allemaal wolken voor Venus. Deze weerkaatsen het zonlicht en dus zien we hem als ster.

Zoals je weet heeft Venus een wolkendeken. Daardoor blijft de warmte zitten, daardoor is het ook warmer dan op Mercurius.

Venus is overdekt met vulkanen en met lava. De planeet heeft een heel dikke atmosfeer die voor de mensen giftig zou zijn om in te ademen.

Venus staat in de 2e rij van de zon af.

Feiten en weetjes

Venus is de heetste planeet van ons zonnestelsel, ook de helderste. Op Venus is het dan ook ongeveer 450 tot 500 graden Celsius, overdag ongeveer 500 graden Celsius en s ‘nachts ongeveer ook 500 graden Celsius. Dat is natuurlijk heel erg veel vergeleken met de anderen planeten. Toch ligt Venus niet het aller dichtbij staande planeet bij de zon. De naam Venus komt van de Romeinse godin van de liefde. De diameter van Venus is 12.104 km. Die van de aarde is ongeveer maar 600 km groter. Venus doet er 116 dagen en 18 uur over om helemaal om de zon te gaan.

Klimaat

Venus heeft een hele dikke atmosfeer, die voor de mens giftig zou zijn om in te ademen. Die atmosfeer is heel dik, dikker dan die van de aarde. Venus ziet er van buitenaf wit uit, dat komt door de atmosfeer. Het zijn eigenlijk hele dikke wolken die om Venus heen zijn. Al heel lang wilden mensen weten wat onder die atmosfeer zit. Er werden robots gestuurd maar die hebben de oppervlakten van Venus niet eens gehaald. onder de dikke wolken is Venus rood en zie je kronkelige wegjes lava om Venus heen stromen. Door de lava en atmosfeer is Venus heel erg heet. De atmosfeer houd de warmte binnen. Daarom is Venus de heetste planeet van ons zonnestelsel, en daarom is Venus heter dan Mercurius.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Venus_(planeet)&oldid=514973"