Argon

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Chemisch element
Argon discharge tube.jpg
Gas dat een lila/violette gloed toont in een elektrisch veld
Naam Argon
Latijn
Symbool Ar
Atoomnummer 18
Soort Edelgas
Kleur Kleurloos
Smeltpunt −189,34 oC
Kookpunt −185,848 oC
Portaal Portal.svg Scheikunde

Argon is een chemisch element met het symbool Ar en atoomnummer 18 van het Periodiek systeem in de scheikunde. Het is een kleurloos edelgas, dat violet oplicht in een elektrisch veld.

De naam "Argon" is afgeleid van het Griekse woord ἀργόν, enkelvoud van ἀργός (Argos), wat "lui" of "inactief" betekent, als een verwijzing naar het feit dat het element bijna geen chemische reacties ondergaat. Men noemt het dan een inert gas. Argos is ook een stad in Griekenland.

Voorkomen

Argon is het op twee na meest voorkomende gas in de atmosfeer van de aarde. Het is meer dan twee keer zo overvloedig als waterdamp, 23 keer zo overvloedig als koolstofdioxide en meer dan 500 keer zo overvloedig als neon. Argon is het meest voorkomende edelgas in de aardkorst.

Argon heeft ongeveer dezelfde oplosbaarheid in water als zuurstof en is 2,5 keer beter oplosbaar in water dan stikstof. Argon is kleurloos, geurloos, onbrandbaar en niet giftig als vaste stof, vloeistof of gas.

De atmosferen van Mars, Mercurius en Titan (de grootste maan van Saturnus) bevatten argon.

Geschiedenis

Henry Cavendish vermoedde in 1785 dat een niet op een andere stof reagerend gas een onderdeel van lucht was.

Argon werd voor het eerst geïsoleerd uit de lucht in 1894 door Lord Rayleigh en Sir William Ramsay aan het University College London door zuurstof, koolstofdioxide, water en stikstof uit een monster (hoeveelheid) schone lucht te verwijderen. Ze bereikten dit eerst door een experiment (proef) van Henry Cavendish na te bootsen. Voordat ze het gas isoleerden, hadden ze vastgesteld dat stikstof geproduceerd uit chemische verbindingen 0,5% lichter was dan stikstof uit de atmosfeer. Het verschil was klein, maar belangrijk genoeg om maandenlang hun aandacht te trekken. Ze concludeerden dat er nóg een gas in de lucht was vermengd met stikstof. Argon werd ook aangetroffen in 1882 door onafhankelijk onderzoek van HF Newall en WN Hartley.

Gebruik

Argon wordt industrieel gewonnen door het te destilleren uit vloeibare lucht, een proces dat ook voor gezuiverde stikstof, zuurstof, neon, krypton en xenon zorgt. Argon wordt meestal gebruikt als een beschermgas bij MIG of MAG lassen. Argon wordt ook gebruikt in gloeilampen, tl-verlichting en andere gasontladingsbuizen. Argon maakt een opvallende blauwgroene gas-laser. Argon wordt ook gebruikt in fluorescerende gloeistarters. Argon wordt ook gebruikt voor het blussen van brand bijvoorbeeld bij kwetsbare apparatuur zoals computers in een server-ruimte. Water en/of schuim zouden de apparatuur beschadigen.

Een argon-atmosfeer wordt ook gebruikt voor het kweken van kristallen van silicium en germanium in een laboratorium.

Argon wordt in de pluimvee-industrie gebruikt om vogels te verstikken. Dat is beter dan ze met elektriciteit te doden. Soms moet dit na het uitbreken van een ziekte in de stal.

Argon wordt gebruikt om zuurstof- en vochthoudende lucht in verpakkingsmateriaal te verdrijven (weg te blazen) om de houdbaarheid van de inhoud te verlengen (argon heeft de Europese voedsel-toevoeging-code E938). Soms wordt iets dergelijk toegepast bij wijnen, om bederf tegen te gaan.

Argon wordt soms gebruikt als drijfgas in spuitbussen.

Sinds 2002 bewaart het Amerikaanse Nationale Archief belangrijke nationale documenten zoals de Onafhankelijkheidsverklaring en de Grondwet in met argon gevulde koffers om hun degradatie (afbraak, bederf) tegen te gaan.

Biologie / Medisch gebruik

Medici gebruiken vloeibaar argon om weefsel zoals kankercellen te vernietigen. Je kunt dit vergelijken met het bevriezen van wratten. Blauwe argon-lasers worden bij operaties gebruikt om slagaders te lassen, tumoren (kankergezwellen) te vernietigen en oogafwijkingen te corrigeren (herstellen).

Veiligheid

Omdat argon zuurstof verdrijft, kan het verstikkend werken in gesloten ruimtes. Het gas argon is moeilijk te detecteren (ontdekken) omdat het kleurloos, geurloos en smaakloos is.

Toepassingen

Plaats in het periodiek systeem

Periodiek systeem
H He
Li Be B C N O F Ne
Na Mg Al Si P S Cl Ar
K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As S e Br Kr
Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
Cs Ba * Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
Fr Ra ** Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Nh Fl Mc Lv Ts Og
* La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
** Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Argon&oldid=699025"