Livermorium

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Chemisch element
Livermorium.svg
Symbool van Livermorium
Naam Livermorium
Latijn
Symbool Lv
Atoomnummer 116
Soort
Kleur waarschijnlijk zilverachtig
Smeltpunt voorspeld 364-507 oC
Kookpunt voorspeld 762-862 oC
Portaal Portal.svg Scheikunde

Livermorium is een kunstmatig gemaakt chemisch element met het symbool Lv en heeft atoomnummer 116 in het Periodiek Systeem van de scheikunde. Het is een extreem radioactief element dat alleen in het laboratorium is gemaakt en niet in de natuur is waargenomen.

Voorkomen en eigenschappen

Er zijn vier zogeheten isotopen van livermorium bekend, met massagetallen tussen 290 en 293; de langstlevende onder hen is livermorium-293 met een halfwaardetijd van ongeveer 60 milliseconden. Een vijfde mogelijke isotoop met massagetal 294 is gemeld, maar nog niet bevestigd. Dat betekent dat deze isotopen maar kort bestaan en vervallen waarbij radioactiviteit en energie vrijkomt.

In het periodiek systeem is het een p-blok transactinide-element. Het is een lid van de 7e periode (rij) en wordt in groep (kolom) 16 geplaatst, hoewel niet is bevestigd dat het zich gedraagt ​​als de zwaardere "versie" van polonium. Van Livermorium wordt berekend dat het enkele vergelijkbare eigenschappen heeft als de lichtere elementen in groep 16; zuurstof, zwavel, selenium, tellurium en polonium. Ook wordt aangenomen dat het een post-overgangsmetaal of hoofdgroepmetaal is, hoewel het ook enkele grote verschillen hiermee zou moeten vertonen.

Geschiedenis

De eerste zoektocht naar element 116, met behulp van de beschieting van het isotoop Curium-248 met Calcium-48, werd in 1977 uitgevoerd door Ken Hulet en zijn team in het Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) in Californië. Ze konden geen atomen van livermorium waarnemen. Yuri Oganessian en zijn team van het Flerov Laboratory of Nuclear Reactions (FLNR) in het Joint Institute for Nuclear Research (JINR) in Dubna, Rusland, probeerden vervolgens dezelfde proef in 1978 maar ook die mislukte. In 1985, in een gezamenlijke proef door Lawrence Berkeley National Laboratory Berkeley, Californië en het team van Peter Armbruster bij het Gesellschaft für Schwerionenforschung (GSI) in Duitsland, was het resultaat opnieuw negatief. Dit werk leidde echter direct tot het vinden van nieuwe isotopen van de elementen 114 tot 118 (Flerovium, Moscovium, Tennessine en Oganesson).

In 1995 probeerde een internationaal team onder leiding van Sigurd Hofmann van de (GSI) element 116 te maken door een lood-208 doelwit te beschieten met selenium-82. Er werden opnieuw geen atomen van element 116 waargenomen. Eind 1998 publiceerde de Poolse natuurkundige Robert Smolańczuk berekeningen over de fusie van atoomkernen, inclusief de elementen 118 (Oganesson) en 116 (Livermorium). In zijn berekeningen stelde hij voor dat het mogelijk zou zijn om deze twee elementen te maken door lood te laten samensmelten na het te beschieten met krypton onder zorgvuldig gecontroleerde omstandigheden. In 1999, maakten de onderzoekers van het Lawrence Berkeley National Laboratory in Californië gebruik van dit voorstel en kondigde de ontdekking van de elementen 118 en 116 aan, in een schrijven gepubliceerd in het blad Physical Review Letters. In 2000 trokken ze de claim terug omdat het ze niet gelukt was om de dezelfde proef opnieuw te laten slagen.

Uiteindelijk werd Livermorium voor het eerst echt gemaakt op 19 juli 2000, toen wetenschappers in Dubna ( JINR ) een curium-248- doelwit beschoten met versnelde calcium-48- ionen. Een enkel atoom werd waargenomen, dat verviel tot een isotoop van flerovium, waarmee ze meteen een bewijs hadden. De resultaten zijn in december 2000 gepubliceerd. In de daarop volgende jaren zijn er in de eerder genoemde laboratoria opnieuw proeven gedaan waarbij meerdere atomen livermorium werden waargenomen.

Het element is vernoemd naar het Lawrence Livermore National Laboratory in de Verenigde Staten, dat samenwerkte met het Joint Institute for Nuclear Research (JINR) in Dubna, Rusland waarbij livermorium werd ontdekt tijdens proeven tussen 2000 en 2006. De naam van het laboratorium verwijst naar de stad Livermore, Californië, waar het JINR zich bevindt, dat op zijn beurt is vernoemd naar de rancher en landeigenaar Robert Livermore. De naam werd op 30 mei 2012 door International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) en het International Union of Pure and Applied Physics (IUPAP) aangenomen.

Toepassingen

Geen

Plaats in Periodiek Systeem

Periodiek systeem
H He
Li Be B C N O F Ne
Na Mg Al Si P S Cl Ar
K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As S e Br Kr
Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
Cs Ba * Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
Fr Ra ** Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Nh Fl Mc Lv Ts Og
* La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
** Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Livermorium&oldid=694261"