Mendelevium

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Chemisch element
Mendelevium.svg
Symbool Mendelevium
Naam Mendelevium
Latijn
Symbool Md
Atoomnummer 101
Soort
Kleur ?
Smeltpunt 827 oC
Kookpunt ? oC
Portaal Portal.svg Scheikunde

Mendelevium is een chemisch element met het symbool Md en atoomnummer 101 in het Periodiek Systeem van de scheikunde. Het is een metaal, maar hoe het eruit ziet is onbekend.

De actinoïde, ook wel actinide serie omvat de 15 metallische chemische elementen met atoomnummers 89-103, (actinium tot Lawrencium). De actinoïde serie kreeg zijn naam van het eerste element in de serie, actinium. Het (informele) chemische symbool An wordt gebruikt in algemene discussies over actinoïde chemie om te verwijzen naar een actinoïde.

Mendelevium is dus een typisch metaal. Net als de andere actiniden is mendelevium radioactief en zal dus ook radioactief afval geven.

Voorkomen

Mendelevium komt waarschijnlijk niet voor in de natuur. Het werd ontdekt door einsteinium te bombarderen (beschieten) met alfadeeltjes in 1955, dezelfde methode die vandaag nog steeds wordt gebruikt om het te maken. Het is genoemd naar Dmitri Mendelejev , de vader van het periodiek systeem van de chemische elementen. Met gebruikmaking van beschikbare microgramhoeveelheden van de zogeheten isotoop einsteinium-253, kunnen elk uur meer dan een miljoen mendeleviumatomen worden geproduceerd.

Het smeltpunt van Mendelevium is geschat op 827 °C, dezelfde waarde als voorspeld voor het naburige element nobelium.

Geschiedenis

Deeltjesversneller

Mendelevium werd voor het eerst kunstmatig gemaakt door Albert Ghiorso, Glenn T. Seaborg, Gregory Robert Choppin, Bernard G. Harvey en teamleider Stanley G. Thompson begin 1955 aan de University of California, Berkeley. Het team maakte het zogeheten isotoop Mendelevium-256 dat al vervalt na 77 minuten (soort afbraak waarbij radioactiviteit en energie vrij komt) toen ze een doel van einsteinium-253, bestaande uit slechts een miljard (10 9 ) einsteinium-atomen, beschoten met alfadeeltjes (helium-kernen) in de Berkeley Radiation Laboratory 's 60-inch cyclotron (deeltjesversneller), waardoor het atoomnummer van het doelwit met twee werd verhoogd. Mendelevium-256 werd dus de eerste isotoop van een element dat met één atoom tegelijk werd gevormd. In totaal werden zeventien mendelevium-atomen geproduceerd.

Omdat deze ontdekking tijdens de Koude Oorlog kwam, moest Seaborg toestemming vragen aan de regering van de Verenigde Staten om voor te stellen dat het element naar een Rus zou worden genoemd, maar het werd toegestaan. De naam "mendelevium" werd in 1955 aanvaard door de International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) met het symbool "Mv",  dat in de volgende Algemene Vergadering van de IUPAC (Parijs, 1957) werd veranderd in "Md".

Gebruik

Er zijn momenteel geen toepassingen voor mendelevium buiten wetenschappelijk onderzoek. Het wordt dus alleen in een laboratorium gebruikt.

Biologie

Mendelevium heeft geen betekenis voor de biologie. Hoewel maar weinig mensen (chemici) in contact komen met mendelevium, vraagt het om veiligheidsmaatregelen.

Toepassingen

Geen

Plaats in het periodiek systeem

Periodiek systeem
H He
Li Be B C N O F Ne
Na Mg Al Si P S Cl Ar
K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As S e Br Kr
Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
Cs Ba * Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
Fr Ra ** Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Nh Fl Mc Lv Ts Og
* La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
** Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mendelevium&oldid=692777"