Dmitri Mendelejev

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dmitri Mendelejev

Dmitri Ivanovitsj Mendelejev (Tobolsk, 8 februari 1834 - Sint-Petersburg, 2 februari 1907) was een Russisch scheikundige. Mendelejev is bekend, aangezien hij het periodiek systeem heeft ontworpen. Hoewel vele voor hem al met hun eigen systeem kwamen, maakte Mendelejev een universeel systeem. Hier dit door de elementen naar eigenschappen te rangschikken.

Mendelejev werd geboren in de Siberische stad Tobolsk. Hij kwam uit een gezin van 15 kinderen. Op zijn 14e ging hij naar het gymnasium van de stad en in 1849 verhuisde hij naar Sint-Petersburg. Hier ging hij studeren. Na zijn afstuderen bleek hij tuberculose te hebben en vertrok naar de Krim. Later ging hij terug naar Sint-Petersburg.

In 1869 publiceerde hij een boek, dat leidde tot het periodiek systeem. De Duitse scheikundige Lothar Meyer was op hetzelfde moment bezig met een vergelijkbaar schema. De twee wisten dit niet van elkaar. Mendelejev publiceerde het boek echter eerder, waardoor hij als de grondlegger wordt gezien. Mendelejev wist alle bekende elementen in de tabel te kunnen thuisbrengen. Hij ontdekte ook drie nieuwe elementen, namelijk germanium, gallium en scandium.

Mendelejev werd door zijn ontdekking een bekende wetenschapper in Europa. Veel wetenschappelijke organisatie waren erg positief over hem. De Russische regering was echter bezorgt over zijn politieke ideeën. Hierdoor verliet hij de universiteit. Later werd het element mendelevium naar hem vernoemd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dmitri_Mendelejev&oldid=687219"