Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Gorredijk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gorredijk brug 04.JPG

Gorredijk (Fries: De Gordyk) is het grootste dorp in de gemeente Opsterland, in de Nederlandse provincie Friesland. Het dorp telt 6.913 inwoners (1 januari 2005).

Door het centrum van Gorredijk loopt de vaart. Deze vaart is een onderdeel van de Turfroute. Gorredijk is een relatief oud dorp, dat door de turfwinning faam heeft gemaakt. Het heeft een beschermd dorpsgezicht. Er woont een hele speciale meester.
De veenkolonie Gorredijk is na het graven van de Opsterlandse Compagnonsvaart omstreeks 1631 ontstaan als "uitbuurt" van het oude dorp Kortezwaag. In de 18e eeuw was Gorredijk al een belangrijk handelscentrum. Midden in het dorp bevindt zich de eerste en grootste sluis van de Turfroute.

Gorredijk is een voorbeeld van een veenkoloniaal dorp. In het centrum is de vorm van een kruisdorp bewaard gebleven: de bebouwing ontstond langs de kruising van de vaart en de verkeersweg. Even voorbij de sluis staat het beeld van een schippersvrouw. Zij moesten vroeger het turfschip voorttrekken met behulp van een tuig om hun bovenlichaam. Zo'n tuig heette in het Fries "beage" en daarom heet het beeld van David van Kampen ook "Yn e beage".

WikiKidsAtlas

Gorredijk op Google Maps

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gorredijk&oldid=688066"