Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem nu op: John F. Kennedy

Graz

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Panorama van Graz
Graz in Österreich.png

Graz (Beiers: Gráz, Sloveens: Gradec) is een stad in Oostenrijk. Het is na Wenen de grootste stad van het land. Het is de hoofdstad van Stiermarken. Graz ligt aan de rivier de Mur. Het symbool van Graz is de Uhrturm am Schlossberg, een klokkentoren die op de Schlossberg staat. Graz heeft 280.000 inwoners.

Bezienswaardigheden

In Graz zijn vele dingen te vinden. Als er eerste staat er in Graz een grote klokkentoren, de Grazer Uhrturm. De klok is gebouwd in 1560 en staat op de Schloßberg, op 28 meter hoogte. Hierdoor is de klokkentoren door de hele stad te zien. Ook staat in Graz het op een na grootste en oudste museum van Oostenrijk, de Universalmuseum Joanneum. Het museum is vernoemd naar Johan van Oostenrijk en bestaat uit 4 delen. Om het museum heen ligt een beeldepark, het Österreichischer Skulpturenpark. Je vindt er allemaal dingen die met moderne kunst te maken hebben. Graz heeft ook een historische binnenstad uit de middeleeuwen. De binnenstad is zelfs opgenomen door de UNESCO. Ook liggen in Graz 4 universiteiten. Maar ook het gemeentehuis is een bijzonder gebouw.

Stadsdistricten

De 17 stadsdistricten van Graz.

De stad Graz is opgedeeld in 17 districten:

 1. Innere Stadt
 2. St. Leonhard
 3. Geidorf
 4. Lend
 5. Gries
 6. Jakomini
 7. Liebenau
 8. St. Peter
 9. Waltendorf
 10. Ries
 11. Mariatrost
 12. Andritz
 13. Gösting
 14. Eggenberg
 15. Wetzelsdorf
 16. Straßgang
 17. Puntigam

Geboren in Graz

Overleden in Graz

Partnersteden

Externe Links

Gallery

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Graz&oldid=688107"