Linz

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaartje van Linz

Linz is een stad in Oostenrijk, gelegen aan de rivier de Donau. Het is de hoofdstad van de Oostenrijkse deelstaat Opper-Oostenrijk en de derde grootste stad van Oostenrijk. In Linz is veel industrie te vinden. In Linz is ook een universiteit. In 2009 waren Linz en Vilnius beide de twee culturele hoofdsteden van Europa.

Geschiedenis

Linz aan de Donau.

Linz was door de Romeinen gesticht. Het heette toen Lentia. Toen Linz bij het Heilige Roomse Rijk hoorde was het een belangrijke handelsstad en een regeringsstad voor de omgeving van Linz. Toen Keizer Frederik III keizer was van het rijk, was Linz een tijdje de grootste en belangrijkste stad. Toen de keizer in 1493 overleed, was de stad niet meer zo belangrijk. De wiskundige Johannes Kepler werkte ook in Linz tussen 1612 en 1626.

Linz had in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke positie. Vlakbij Linz, in de stad Leonding, werden de ouders van Hitler begraven. In Linz ging Hitler naar het Fadingergymnasium, een school in Linz. In het boek Mein Kampf schreef Hitler over een Joodse jongen die hij daar op school heeft leren kennen. De Anschluss van Oostenrijk werd bekend gemaakt in het stadhuis van Linz. In de Tweede Wereldoorlog was Linz vooral belangrijk voor de Duitsers. Hier werd veel staal en chemische middelen gemaakt. Het concentratiekamp Mauthausen stond vlak bij Linz.

Geboren in Linz

Het wapen van Linz.

Hieronder vindt je een aantal mensen die geboren zijn in Linz en later beroemd zijn geworden. Ze staan ingedeeld naar geboortejaar.

Partnersteden

Externe links

Een panorama van Linz


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Linz&oldid=799611"