Guinness Book of Records

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een voorbeeldrecord: Suresh Joachim, een paar minuten voor het wereldrecord strijken (55 uur en 5 minuten)

Het Guinness Book of Records (vertaling: Guinness Recordboek) is een boek die elk jaar verschijnt met alle internationale records, zowel van mensen als van de natuur.

De eerste editie werd gemaakt in 1955, bedacht door de Guinness-brouwerij, door een discussie over welke vogel het snelste was.

De gegevens in het boek werden verzameld door Ross McWhirter en Norris McWhirter, die toen een onderzoeksbureautje hadden in Londen. Toen mensen onverwachts het boek zeer goed vonden, werden er meer edities gemaakt, wat uiteindelijk uitgroeide tot een jaarlijkse uitgave. De McWhirters hebben het boek nog vele jaren gemaakt.

Huidige edities focussen meer op menselijke records. Ze vermelden zowel serieuze records zoals gewichtheffen, als grappige records als bowlingbalstapelen en de grootste barbecue. Dankzij het Guinness Book of Records, is er een verschil tussen record en topprestatie. Er zijn veel mensen die hun best doen om een nieuw record te vestigen en een plaats in het boek te krijgen, zoals een record soep roeren of een record door-het-gras-rollen. De uitgevers hebben gezegd dat ze er geen eet- en drinkrecords meer in zullen zetten, om te voorkomen dat mensen overgaan tot recordpogingen die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Inmiddels zijn er veel records vastgelegd, dus ze kunnen niet allemaal meer in het boek gezet worden. Daarom wordt er jaarlijks gekozen uit de vele records.

Het Guinness Book of Records is (na de IKEA-catalogus(!)) het meest verkochte boek waar copyright op rust en na de Bijbel het meest verkochte boek aller tijden. Daarom zetten ze ook zichzelf in het boek.

In Kopenhagen is er een museum ingericht van het Guinness Book of Records.

Er zijn allerlei soorten records.

Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Guinness_Book_of_Records&oldid=688188"