Hagel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een hagelbui
Hagelsteen van 6 centimeter
Grootste hagelsteen ooit: 20 centimeter
Wolk met hagelstenen erin. Wolk ziet er groen uit.

Hagel is een weerkundig verschijnsel. Het is neerslag in de vorm van klompen ijs. De klompen ijs noem je hagelstenen. Hagelstenen zijn meestal tussen de 5 millimeter en 15 centimeter groot.

Inleiding

Grote hagelstenen komen uit zware onweerswolken. Zware hagelstenen kunnen voor veel schade zorgen. Hagelstenen zijn vaak samengeklonterde bolletjes ijs. Ze zijn niet mooi rond. Hagelstenen vallen niet in een keer naar beneden maar worden in de onweerswolken omhooggestuwd en worden steeds groter. ijs- en sneeuwkristallen klonteren samen met onderkoelde waterdruppels. Tot dat ze zo groot zijn en zwaar dat ze naar beneden vallen. Het duurt soms wel dertig minuten voordat hagelstenen uit de wolken vallen. Als je een hagelsteen doormidden zou snijden dan lijkt die wel een beetje op een ui. Er zijn steeds laagjes ijs (mat en glanzend) op de hagelsteen bijgekomen.

Waar komt hagel voor?

Hagel komt vooral voor boven land en dan tussen de 30 en 60 graden noorderbreedte en zuiderbreedte. Bij de bergen komt ook vaker hagel voor. De lucht is hier koud genoeg om hagelstenen te maken. Een van de plekken waar het het meest hagelt zijn de bergachtige gebieden in het noorden van India. Ook in China en Europa komen veel hagelbuien voor.

Grote hagelstenen

Hagelstenen vanaf 2 centimeter doorsnee kunnen flinke schade zorgen. Een hagelsteen van 3 centimeter groot komt met zo'n 50 kilometer per uur op de grond. Hagelstenen van 6 centimeter groot wegen ongeveer 100 gram en halen snelheden van 120 kilometer per uur. In Nederland zijn hagelstenen vaak niet groter dan 2 centimeter. Plaatselijk kan het wel groter zijn. Op 23 juli 1996 kwamen in Apeldoorn hagelstenen van 6 centimeter naar beneden. En op 6 juni 1998 viel er in Nederland zelfs hagelstenen van 10 centimeter groot.

Munitie of lekkernij

  • Hagel als loden kogeltjes wordt gebruikt bij de jacht. Deze kogeltjes zitten in een plastic patroon en worden afgeschoten met een dubbelloops jachtgeweer.
  • Hagel heb je als boterhambeleg in de vorm van korrels; chocolade hagel, vruchtenhagel, anijshagel e.d.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hagel&oldid=768024"