Centimeter

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een liniaal waarmee een centimeter wordt berekend.

Een centimeter is een maat (eenheid) om een lengte van iets te berekenen. Het symbool van de centimeter is cm, dit is meteen ook de afkorting. Een centimeter is gelijk aan 10 millimeter. 10 centimeter is een decimeter. De centimeter wordt gebruikt voor het meten van kleding, meubels en de lengte van mensen. Niet overal wordt de centimeter gebruikt. In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten wordt de inch vaak gebruikt, dit komt omdat daar nog met de oude maten wordt gerekend. De centimeter is onder meer te vinden op de liniaal en het meetlint.

De centimeter is overdeel van het metriek stelsel, hieronder vallen ook de meter en de kilometer. De centimeter is bedacht in de Franse tijd, voor die tijd was overal een andere maat voor lengte. Omdat het makkelijker was om overal dezelfde maat te hebben, onder meer voor de handel, nam men de meter (en ook de centimeter) over.

Eén centimeter is gelijk aan...

  • ...10 millimeter.
  • ...0,1 decimeter (10 centimeter is 1 decimeter).
  • ...0,01 meter (100 centimeter is 1 meter).
  • ...0,001 decimeter (1.000 centimeter is 1 decimeter).
  • ...0,0001 hectometer (10.000 centimeter is 1 hectometer).
  • ...0,00001 kilometer (100.000 centimeter is 1 kilometer).
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Centimeter&oldid=686704"