Metriek stelsel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Met een meetlint kun je lengte opmeten

Een metriek stelsel is een systeem om gewicht, afstand, temperatuur en andere dingen te meten. Vroeger had elke plaats zijn eigen stelsel en met het metriek stelsel is overal ter wereld hetzelfde stelsel ingevoerd. Tegenwoordig gebruiken alle landen het metriek stelsel, met uitzondering van de Verenigde Staten, Myanmar en Liberia. In de wetenschap wordt het SI-stelsel gebruikt.

Het metriek stelsel is bedacht ten tijde van de Franse Revolutie. Voordelen van het metriek stelsel zijn, dat het overal hetzelfde is (een meter in Nederland is even lang als een meter in Nieuw-Zeeland) en dat je gegevens vaak makkelijk kunt omrekenen. Om een kilometer naar een meter om te rekenen hoef je alleen maar een kilometer keer 1000 te doen. Vóór het metriek stelsel waren de eenheden niet makkelijk om te rekenen. Er gaan bijvoorbeeld 12 inch in een foot en 3 foot in een yard. Dat is helemaal niet makkelijk om te rekenen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Metriek_stelsel&oldid=695407"