Hak (grondbewerking)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verschillende hakken voor het gebruik in de tuin

Een hak die je gebruikt voor grondbewerking in de tuin is een op een schoffel lijkend tuingereedschap. Het wordt dan ook wel een trekschoffel genoemd. Met een schoffel zorg je dat het metalen vlakje aan het einde van de steel een schuivende beweging van je af over de grond maakt en zo het mos, gras of onkruid bij de wortels doorsnijdt. Bij een hak, de naam zegt het al, maak je met het metalen vlakje aan het einde van de steel een meer hakkende beweging, waarmee je de grond los maakt tussen de planten en de grond of plantenresten naar je toe haalt. Het is als een hark, maar dan zonder tanden.

Een hak is een al bijna 4000 jaar oud en veelzijdig handgereedschap voor de land- en tuinbouw dat ook wordt gebruikt om de grond vorm te geven, onkruid te verwijderen, grond te verwijderen en wortelgewassen te oogsten. Het vormgeven van de grond omvat het opstapelen van grond rond de basis van planten (aanaarden), het graven van smalle voren (groeven) en ondiepe greppels voor het planten van zaden of bollen. Wieden met een hak omvat het schudden van het oppervlak van de grond of het verwijderen van gebladerte van wortels en het verwijderen van oude wortels en gewasresten. Hakken voor het graven en verplaatsen van grond worden gebruikt om wortelgewassen zoals aardappelen te oogsten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hak_(grondbewerking)&oldid=710836"