Helmkasuaris

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Helmkasuaris
Casuarius casuarius

Kasuaris.jpg

Niet bedreigd
Leefgebied Nieuw-Guinea en Australië
Leefomgeving Regenwouden, fruitteeltgebieden en bossavannes
Behoort tot de Kasuarissen en emoes

Casuariuas casuarius Distribution map.jpg

Portaal Portal.svg Biologie

De Helmkasuaris of Zuidelijke kasuaris, dubbellelkasuaris, Australische kasuaris of tweelelkasuaris . Het is de grootste van de drie soorten kasuarissen (struisvogelachtigen). Deze grote loopvogel leeft in het regenwoud. Behalve lopen kan hij met zijn sterke poten ook gevaarlijke trappen uitdelen. De helmkasuaris leeft in Nieuw-Guinea, Noordoost-Australië en op schiereiland Kaap York. Helmkasuarissen leven soms in kleine groepjes, maar meestal alleen. Ze trekken door dichte en vochtige wouden in het noordoosten van Australië en in Nieuw-Guinea. Ze hebben wel vleugels, maar ze kunnen er niet mee vliegen.

Het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje

Een helmkasuaris is ruim 180 cm groot en weegt wel 60 kilo. Het vrouwtje is groter dan het mannetje. Ook is het vrouwtje feller gekleurd, dat komt niet vaak voor in de vogel wereld.

De jongen

Vooral in het broedseizoen moet je oppassen voor de helmkasuaris. De vogels verdedigen hun kuikens namelijk erg boos. Bij de helmkasuaris broedt niet de hen (het vrouwtje), maar de haan (het mannetje) de eieren uit. Als de hen haar groene eieren gelegd heeft gaat ze opzoek naar een nieuwe haan. Ieder broedseizoen paart ze met 2 of 3 verschillende hanen. Na ongeveer 50 tot 60 dagen komen de jongen uit het ei. Ze blijven ongeveer 9 maanden in de buurt van hun vader. Daarna gaan ze alleen verder.

Is de helmkasuaris gevaarlijk?

Een helmkasuaris

Een helmkasuaris loopt meestal gewoon langs je het struikgewas in. Toch moet je niet denken dat het een bangerik is. Als je te dichtbij komt zal hij aanvallen en met zijn poten uithalen. Met de middelste teen kan hij gemakkelijk de buik van een mens opensnijden.

Kenmerken van een helmkasuaris

De helmkasuaris heeft een sterk en zwaargebouwd lichaam met krachtige poten. Op zijn kop heeft hij een benig uitsteeksel in de vorm van een helm. Aan de nek heeft de helmkasuaris een lel net als de kip en de haan. Alleen heeft de helmkasuaris 2 lellen. Het lijf is bedekt met veren dat is bij beiden geslachten zwart. De achterkant van de hals is rood, terwijl het kopgedeelte blauw is.

Waarom heeft de helmkasuaris een helm?

Er zijn een paar ideeën over waarom hij een helm heeft. Het eerste idee is dat hij hem heeft voor bescherming. Het tweede idee is dat het een klankkast is. De helmkasuaris kan namelijk hele lage tonen maken.

Wat eet de helmkasuaris?

Omdat ze op de grond leven, zoeken ze daar ook hun voedsel. Dat bestaat uit afgevallen fruit (een groot deel van het menu), insecten, reptielen, slangen en kleine zoogdieren. Grotere prooien doden ze met hun poten. Die poten zijn heel sterk. Dat gecombineerd met de enorme kracht van een dier van 60 kilo. maakt dat niet veel kleine dieren een kans maken tegen een hongerige kasuaris.

Waar is de helmkasuaris handig voor?

Een aantal planten maken giftig spul aan die alleen de helmkasuaris kan eten. Dat doen ze om de zaden te laten verspreiden. Als de helmkasuaris het uit poept worden de zaden sterker. De zaden van de Ryparosa (een typische regenwoudboom) zijn zelfs 2 maal beter en krachtiger als ze door de helmkasuaris zijn opgegeten en uit gepoept

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Helmkasuaris&oldid=771045"