Hertachtigen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hertachtigen
Cervidae

Cervidae1.jpg

Niet bedreigd
Leefgebied alle continenten behalve Antarctica en Australië
Leefomgeving Toendra's tot Tropisch regenwoud
Behoort tot de Evenhoevigen (Artiodactyla)
Portaal Portal.svg Biologie

Herten of echte herten zijn herkauwende hoefdieren (en daarmee zoogdieren) die de familie Cervidae vormen. De twee belangrijkste groepen herten zijn de herten uit de Oude Wereld (Cervinae), met inbegrip van muntjac, euraziatische elanden (Alceini alces), edelherten, damherten, Sikaherten Pater-Davidshert; en de herten uit de Nieuwe Wereld (Capreolinae), waaronder rendieren (kariboes), witstaartherten, reeën en de elanden (wapiti of mooze). Mannelijke herten van alle soorten (behalve de waterherten), evenals vrouwelijke rendieren, groeien en werpen elk jaar een nieuw gewei af. Hierin verschillen ze van permanent gehoornde antilopen, die deel uitmaken van een andere familie (Bovidae) binnen dezelfde orde van evenhoevige hoefdieren (Artiodactyla).

Verder heb je nog het:

Een damhert

In Nederland komen het edelhert, damhert en reeën voor in het wild, bijvoorbeeld op de Veluwe.

Per jaar worden er 1 of 2 geboren. Ze hebben weinig geur zodat vijanden ze niet kunnen vinden. De jonkies worden door de moeder schoongelikt en de jonkies (kalfjes) kunnen op de eerste dag al lopen. Ze blijven ongeveer een maand verstopt.

Herten hebben benen knobbels. Alleen mannetjes krijgen een gewei, bedekt met fluwelen haartjes.

Geweien van herten vallen 's winters af. Daarna groeien ze weer aan met meer vertakkingen.

Hun staart staat omhoog bij gevaar.

landen

Hert in het wild in Amerika

Herten komen voor in: Nederland, België, Amerika en Afrika.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hertachtigen&oldid=776518"