Antilopen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Antilopen
Antilopinae

Blackbuck (Antilope cervicapra) in Hyderabad, crop.jpg

Niet bedreigd
Leefgebied Afrika, Azië en Midden-Oosten
Leefomgeving savannes
Behoort tot de Evenhoevigen
Portaal Portal.svg Biologie

Met antilopen worden allerlei verschillende hoefdieren bedoeld. De Antilopachtigen (antilopae) zijn evenhoevige hoefdieren. De leden zijn de gazellen, blackbucks, springbokken, gerenuks, dibatags, en de Centraal Aziatische gazellen, worden vaak bedoeld als ware antilopen. Echte antilopen komen voor in een groot deel van Afrika en Azië, met de hoogste concentratie soorten die voorkomen in Oost-Afrika in Soedan, Eritrea, Ethiopië, Somalië, Kenia en Tanzania. De saiga's (stam Saigini ) en Tibetaanse antilopen bewonen een groot deel van Centraal- en West-Azië. De dwergantilopen van stam Neotragini leven volledig in Afrika bezuiden de Sahara. De meeste antilopen leven op de savannes van Afrika.

Eigenschappen

Er zijn allerlei verschillende soorten antilopen, maar ze delen allemaal een paar eigenschappen. Ze kunnen bijvoorbeeld allemaal heel hard rennen. Ze hebben ook allemaal een slank en nogal licht lichaam en kleine, gespleten hoeven. Verder horen alle antilopen bij de holhoornige hoefdieren. Dat betekent dat ze hoorns hebben zonder zijtakken, en dat de hoorns van binnen gemaakt zijn van een ander materiaal dan de buitenkant. Binnenin de hoorn zit namelijk botweefsel en van buiten een keiharde stof die keratine heet. Niet alle antilopen hebben trouwens hoorns: bij sommige soorten hebben alleen de mannetjes hoorns.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Antilopen&oldid=776514"