Hitte-index

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De hitte-index geeft aan welke temperatuur het buiten is en hoe warm het aanvoelt op jouw lijf. Als het te warm aanvoelt spreken we van hittestress. In tegenstelling tot bij het berekenen van de gevoelstemperatuur speelt de wind hierbij geen rol.

Wat berekent de Hitte-index?

Voor het berekenen van de warmte die je voelt spelen een paar dingen een rol. Allereerst de temperatuur die de thermometer aangeeft. Daarnaast de straling van de zon op je huid, die zorgt dat het warmer aanvoelt. En als laatste de luchtvochtigheid. Voor de hitte index laten we de straling van de zon op je huid buiten. De hitte index beschrijft de warmte overdracht tussen je lichaam en de omgeving. Alleen bij temperaturen hoger dan de huid en een hoge luchtvochtigheid wordt de hitte als extremer ervaren. Deze index, die wordt gebruikt met zonnig weer, wordt bepaald uit een combinatie van temperatuur en vochtigheid. Het KNMI gebruikt de index die is gemaakt door de Amerikaan Robert Steadman. Uit de hitte-index volgen 4 niveaus van waarschuwingen.

De Hitte index in beeld

Tabel in graden Fahrenheit, om de graden in Celsius te berekenen doe je Graden Fahrenheit-/-32 en de uitkomst deel je door 1,8:

Waarschuwingsniveaus

  • Het laagste niveau is Blijf Alert
  • Het tweede niveau is Voorzichtigheid geboden
  • Het derde niveau is Gevaar
  • Het vierde niveau is Ernstig gevaar

Op basis van deze niveaus heeft het RIVM een Nationaal Hitteplan opgesteld. In samenwerking met hulpverleners kan er dan snel iets gedaan worden als het te heet wordt. Dit is bijvoorbeeld van belang voor oudere mensen en kleine kinderen. Zij hebben extra aandacht nodig. Maar je moet zelf dan ook bijvoorbeeld meer drinken, niet in de zon gaan zitten, niet sporten en heel rustig aan doen. Hierbij speelt ook een rol hoe lang de hitte aanhoudt en hoe veel het in de nachten afkoelt.

Gevolgen

Als je toch te warm wordt kan dat vervelende gevolgen hebben. Je bent snel geïrriteerd, je kunt je minder goed concentreren, je kunt minder inspanning aan en als het lang duurt wordt je heel moe of raak je uitgeput. Je kunt een zonnesteek oplopen en bij oudere mensen kan het hart het begeven als gevolg van een beroerte. Voor mensen die buiten werken kan het onmogelijk worden om te werken. Bijvoorbeeld voor bouwvakkers en boeren.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hitte-index&oldid=688441"