Temperatuur

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wereldkaart met gemiddelde temperatuur in een jaar in graden Fahrenheit en graden Celsius

Temperatuur is een wetenschappelijk begrip. Het wordt gebruikt om te meten hoe warm of hoe koud iets is. Het koudste bekende temperatuur is het absolute nulpunt. De temperatuur wordt gemeten met een thermometer.

De temperatuur wordt uitgedrukt in graden Celsius. Op het weerbericht spreekt men van de gemiddelde temperatuur overdag of 's nachts. Om deze gemiddelde temperatuur te berekenen, moet je op vaste tijdstippen metingen uitvoeren. Van alle metingen wordt tenslotte een gemiddelde genomen, en dat is de gemiddelde temperatuur.

Laagste en hoogste temperatuur

De koudste temperatuur is—273,15 graden Celsius. Dat noemen we ook wel het absolute nulpunt. Dat heet zo omdat dit het zelfde is als nul (graden) Kelvin. Kelvin is net zoals Celsius een schaal waarop je temperatuur meet. Een van de hoogste temperaturen vind je in de kern van de zon. Daar is het zo'n 13.600.000 (dertien komma zes miljoen) graden heet.

Warmste en koudste plek op aarde

De hoogste temperatuur ooit gemeten op aarde is 57,7 graden Celsius. Dit hoogterecord is in 1922 gemeten in Libië in de stad Azizia. Die stad ligt in het noordwesten. De koudste temperatuur op aard ooit gemeten is −89.2 graden Celsius. Die temperatuur is gemeten op de Zuidpool. Om precies te zijn op het onderzoekstation Vostokstation.

Gemiddeld warmste en koudste plek op aarde

De warmste gemiddelde plek op aarde is Dallol in Ethiopië. Het is daar gemiddeld 34,4 graden Celsius. De koudste plek is een Russisch dorpje in het noordoosten van Siberië, Ojmjakon. Het is er gemiddeld −16 graden Celsius. In januari is het gemiddeld −46 graden Celsius.

Warmte en koude record in Nederland en België

De hoogste temperatuur ooit gemeten in Nederland is 40.7 graden in Gilze-Rijen. In Begijnendijk in België bereikte de temperatuur zelfs 41.8 graden. Het koudst werd het in Winterswijk op 27 januari in 1944. Het was toen −27.4 graden Celsius. In België was het op 20 januari 1940 zelfs −30.1 graden Celsius. Die temperatuur was gemeten in de vallei van de Lesse.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Temperatuur&oldid=672276"