Hollandse Brug

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hollandse Brug

NL-A6.svg
Hollandse Brug1.jpg
Algemene gegevens
Locatie Muiderberg en Almere
Overspant Gooimeer en IJmeer
Lengte totaal 354 m
Breedte {{{breedte}}} m
Hoogte {{{hoogte}}} m
Doorvaarthoogte {{{doorvaarthoogte}}} m
Doorvaartbreedte {{{doorvaartbreedte}}} m
Hoogste punt {{{hoogstepunt}}} m
Aantal sporen
Langste overspanning {{{langste overspanning}}} m
Gewicht
Beheerder
Monumentale status
Monumentnummer
Brugnummer
Ook bekend als
Bouwinformatie
Bouwperiode
Bouwjaar 1966 / 2013 (2e brug)
Afgewerkt
Geopend
Ingebruikname 1969 / 2020 (2e brug)
Kosten
Reden afbraak
Jaar afbraak
Gebruik
Huidig gebruik auto-, trein-, bus- en fietsverkeer
Spoorlijn Spoorlijn Weesp - Lelystad
Verkeersintensiteit
Architectuur
Type Liggerbrug
Architect(en)
Materiaal
Bijzonderheden
Portaal Portaalicoon Verkeer & Vervoer

De Hollandse Brug is een brug in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De brug ligt in de A6 en overspant het Gooimeer en het IJmeer, ter hoogte van Muiderberg en Almere. De brug is 354 meter lang.

De Hollandse Brug is de oudste en drukste brug die naar de Flevopolder loopt. De brug behoort nog net tot de provincie Noord-Holland, aan de andere kant ligt de provincie Flevoland. Aan de oostzijde van de brug ligt de Flevolijn, die in 1987 in gebruik werd genomen. Ook ligt er een fietspad aan de westzijde van de brug.

De bouw van de tweede brug in augustus 2014.

Rijstroken

De brug heeft nu 2x3 rijstroken, met vluchtstroken. Tussen 1969 en 1993 heeft de brug 2x2 rijstroken gehad. In 1993 werd de brug in de richting van Almere verbreed en in 1999 werd de brug richting Muiden ook verbreed. In 2011 opende in de richting van Almere een spitstrook, zodat daar bij drukte 4 rijstroken beschikbaar waren.

Werkzaamheden

Als onderdeel van het megaproject Schiphol-Amsterdam-Almere werd de Tweede Hollandse Brug aangelegd. Op 2 juni 2014 begon de bouw van de tweede brug en op 28 november 2015 is de nieuwe brug in gebruik genomen.

De oorspronkelijke Hollandse Brug kreeg in de richting van Muiderberg 4 rijstroken, een erftoegangsweg en een busbaan in beide richtingen. Op de nieuwe brug werden 4 rijstroken en een 2 rijstroken die gaan dienen als wisselstrook aangelegd. Hiermee kwam het totaal aantal rijstroken na de verbreding van de Hollandse Brug op 14 rijstroken.

Zie ook

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hollandse_Brug&oldid=573989"