Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 24 juni t/m 24 juli staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Honderdjarige Oorlog. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!

Muiderbrug

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Muiderbrug

NL-A1.svg
Muiderbrug ID384815.jpg
Algemene gegevens
Locatie Diemen en Muiden
Overspant Amsterdam-Rijnkanaal
Lengte totaal 310 m
Breedte {{{breedte}}} m
Hoogte {{{hoogte}}} m
Doorvaarthoogte {{{doorvaarthoogte}}} m
Doorvaartbreedte {{{doorvaartbreedte}}} m
Hoogste punt {{{hoogstepunt}}} m
Aantal sporen
Langste overspanning {{{langste overspanning}}} m
Gewicht
Beheerder
Monumentale status
Monumentnummer
Brugnummer
Ook bekend als
Bouwinformatie
Bouwperiode
Bouwjaar 1965
Afgewerkt
Geopend
Ingebruikname 1972
Kosten
Reden afbraak
Jaar afbraak
Gebruik
Huidig gebruik
Spoorlijn
Verkeersintensiteit
Architectuur
Type Tuibrug
Architect(en)
Materiaal
Bijzonderheden
Portaal Portaalicoon Verkeer & Vervoer

De Muiderbrug is een ligger- en tuibrug in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De Muiderbrug is 310 meter lang en ligt in de A1, bij Diemen en Muiden. De brug gaat over het Amsterdam-Rijnkanaal heen.

Rijstroken

De Muiderbrug in 2004 van bovenaf gezien.

De brug heeft in beide richtingen 4 rijstroken en in het midden ligt een wisselstrook. Ook ligt er een dubbele busbaan en een fietspad in beide richtingen op de brug. Vanuit Amersfoort volgt direct na deze brug het knooppunt Diemen, waarvoor men al op de brug kan voorsorteren.

Geschiedenis

Van 1892 tot 17 september 1933 lag hier een draaibrug die vaak open moest voor het verkeer. De draaibrug ging over het toen nog hier gelegen Merwedekanaal heen.

In 1933 werd er een stalen boogbrug geplaatst. Die brug werd toen ook wel de kilometerbrug genoemd, omdat hij precies één kilometer lang zou zijn als je de op- en afritten ook meetelt. Deze brug heeft er tot 1974 gelegen, daarna werd de brug gesloopt.

In 1972 werd er een nieuwe brug gebouwd, dit is de huidige brug die er nu ligt. Tot 2009 was de brug een liggerbrug (plat). In 2009 en 2010 werden er op de Muiderbrug zeventig meter hoge pylonen geplaatst, waarmee de brug een tuibrug werd. Ook werd de brug verbreed tot de nu huidige indeling.

Toekomst

De Muiderbrug valt ook onder het megaproject Schiphol-Amsterdam-Almere. Echter wordt deze brug niet veel aangepast, maar er zal wel ten zuiden van de huidige brug een nieuwe brug (Betlembrug) worden aangelegd. Over deze brug kan dan het verkeer dat vanaf de A9 komt rijden richting de A1. De huidige Muiderbrug zal dan nog alleen worden gebruikt voor doorgaand verkeer van de A1.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Muiderbrug&oldid=586276"