IJzer (rivier)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
IJzer
IJzer (map).jpg
IJzer
Lengte 78 km
Hoogte van de bron 30 m
Stroomsnelheid 3 m³/s
Grootte stroomgebied 1101 km²
Van Buysscheure,

Lederzele

Naar Noordzee bij Nieuwpoort (België)
Stroomt door Vlag van Frankrijk Frankrijk

Vlag van België België

Bevaarbaar? gedeeltelijk
Portaal Portal.svg WikiKidsAtlas
De IJzer bij Diksmuide.

De IJzer (in het Frans: Yser) is een rivier in Frankrijk en België. De rivier is 78 km lang, waarvan 45 km in België en andere 33 km in Frankrijk. De IJzer is de enige rivier die in België de zee in stroomt. De IJzer start op 30 m in de heuvels van Frans-Vlaanderen bij Kassel. Vanaf daar stroomt de rivier richting de Belgische grens. Twee beken die in IJzer stromen, de Zwijnebeek en de Heidebeek, vormen dan ook een tijdje de grens tussen België en Frankrijk.

Nadat de rivier de grens heeft overgestoken stromen de Kemmelbeek, de Ieperlee en wat andere beekjes nog in de rivier. Bij Nieuwpoort stroomt de IJzer de Noordzee in. Bij de monding van de IJzer ligt een natuurgebiedje met duinen, waar veel soorten vogels broeden.

Geschiedenis

Vanaf de laatste ijstijd stroomde de benedenloop van de IJzer door een moerassig veengebied heen. Dit wordt ern kustveenmoeras genoemd. Toen mondde de IJzer in de omgeving van Veurne uit in de zee.

In de Romeinse tijd werd de IJzer reeds als vaarweg gebruikt.

In de vroege middeleeuwen verlegde de monding zich, mede door toedoen van de mens, naar de omgeving van Nieuwpoort. In deze periode hoorde de IJzer tot de belangrijke vaarwegen rond Ieper en Brugge. Tot de 20ste eeuw werd in het veengebied nog turf gestoken, zoals in natuurgebied De Blankaart.

In de 17e eeuw werd de IJzer van Nieuwpoort tot aan de Uniebrug rechtgetrokken middels een kanaal en, verder tot Diksmuide, gekanaliseerd.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog is er heftig rondom de IJzer gevochten. Onder andere de beroemde Slag om de IJzer werd hier uitgevochten. Langs de IJzer herinneren verschillende monumenten en gebieden aan de oorlog, waaronder de IJzertoren en de Dodengang in Diksmuide.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=IJzer_(rivier)&oldid=815401"