Internetkabel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een internetkabel verbindt de computer bijvoorbeeld met een server en transporteert data, zeg maar informatie in elektrische stroomstootjes.

Algemener is het een Netwerkkabel, ethernetkabel of UTP-kabel, een belangrijk stuk netwerkhardware dat wordt gebruikt om een ​​netwerkapparaat aan te sluiten op andere netwerkapparaten of om twee of meer computers aan te sluiten om printers, scanners enz. te kunnen delen.

Een patchkabel is de korte variant, die gebruikt wordt in een patchkast, de centrale die bijvoorbeeld in een school of bedrijf wordt gebruikt als een soort verdeelstation die verbonden is met het internet via een router. Ook draait er een server (centrale computer). Vanaf deze centraal gelegen patchkast worden de langere internet- of netwerkkabels getrokken door het gebouw naar de kantoren of lokalen en aangesloten op een wandcontactdoos met een eigen nummer, die overeen komt met het nummer op het patchrek in de patchkast (een kleinere variant is een zogeheten hub). Van de wandcontactdoos gaat er weer een korte patchkabel naar de computer.

De uitvoering van deze kabels is vergelijkbaar met de enkelvoudige telefoonkabels, die binnenshuis worden gebruikt. Het bevat een viertal gedraaide draadparen met een koper kern en een gekleurde isolerende plastic mantel, tezamen in een kabel.

Naast deze uitvoering worden er ook coax- en glasvezel-kabels gebruikt om verbindingen op middellange en lange afstanden te leggen.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Internetkabel&oldid=819644"