Jacques Chirac

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chirac in november 2006

Jacques René Chirac (Parijs, 29 november 1932 – aldaar, 26 september 2019) was een Frans politicus en de president van Frankrijk tussen 1995 en 2007. Chirac was president namens de christendemocratische Union pour un mouvement populaire, tegenwoordig Les Républicains.

Chirac was diverse keren tussen premier van Frankrijk, waarvan eenmaal onder de Franse president François Mitterrand (van de Parti Socialiste). Aangezien een sociaaldemocraat president was en een christendemocraat premier, maakte Frankrijk voor het eerst kennis met verschijnsel cohabitation. Dit is de naam voor de gedwongen samenwerking tussen links en rechts in de Franse politiek. in 1981nam hij deel aan de Presiden vekiezingen maar verloor de eerste ronde . daarna nam hij de volgende Presidentverkiezing in 1988 tegen zitten president Francois Mitterrand in de tweede ronde maar verloor die ook daarna In 1995 nam hij tegen de socialistische lion joshpin en won die

Chirac was bij de verkiezingen van 2002 niet erg populair. In Frankrijk bestaan de presidentsverkiezingen vaak uit twee ronden, waarbij in de tweede ronde er twee kandidaten zijn. Dit waren Chirac en Jean-Marie Le Pen, van de rechtsextremistische Front National. Onder het mom van "liever Chirac, dan Le Pen", werd Chirac met 80% van de stemmen herkozen. Tegen 2007 was slechts 32% van de Fransen tevreden met zijn beleid.

Als president kon Chirac in de internationale politiek aardig dwarsliggen. Toen de Amerikaanse president George W. Bush en de Britse premier Tony Blair de Irakoorlog wilde organiseerde, was Chirac enorm tegen. Hij kreeg steun van de Russische president Vladimir Poetin en de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder en dreigde zelfs de resolutie te blokkeren in de Verenigde Naties. Door zijn optreden ontving hij dat jaar een Nobelprijs voor de Vrede. Chirac was tevens niet geliefd in Oost-Europese landen en beledigde Finland, toen dit land aangewezen werd als de zetel van de Europese voedsel controle, door te zeggen dat "het land de slechtste keuken van Europa had".

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jacques_Chirac&oldid=590888"