Feodosija

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Kaffa)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Feodosija.

Feodosija (Russisch: Феодосия; Oekraïens: Феодосія; Oudgrieks: Θεοδοσία, Theodosia; Turks en Krimtataars: Kefe) (in de Middeleeuwen: Caffa of Kaffa) is een stad in de Krim. De plaats staat vooral bekend als de plaats waarvandaan de Zwarte Dood zich over Europa heeft verspreid. Het huidige Fedosija is een gebied dichtbij Oekraïne en Rusland. Er wonen 74.669 mensen. De meesten zijn Russisch. De belangrijkste inkomstenbron is toerisme maar ook aan visserij en landbouw wordt geld verdiend. De beroemde schrijver Aleksandr Grin heeft er gewoond. Er zijn meerdere stranden. Ook loopt de M17 door de stad.

Geschiedenis

Feodosija werd gesticht door kolonisten en handelaars uit Griekenland in de 6e eeuw voor Christus, het heette toen Theodosia. Het groeide uit tot een bloeiende stad maar er werd erg veel om gevochten. Het is in handen geweest van: de Grieken, Romeinen, Goten, Byzantijnen en Mongolen. In de 12e eeuw verkochten zij de stad aan Genua, dat er een handelspost van maakte en het hernoemde naar Caffa. Volgens de legenden zou vanuit hier de pest zich over Europa hebben verspreid. Dat zou zo zijn gebeurd: de stad werd belegerd door soldaten van het Kanaat van de Gouden Horde maar in hun leger brak de pest uit. De wrede soldaten schoten de lijken van hun overledenen met katapulten over de muren van Caffa waar de pestbacteriën de inwoners besmetten. Een paar Genuezen vluchtten naar Genua met de bacterie en zo verspreidde de pest zich over Europa. Of dit waar is is onbekend. Toen de Genuezen de Krim-Tataren en hun Kanaat van de Krim teveel lastig begonnen te vallen hadden die er schoon genoeg van en met behulp van de Ottomanen veroverden ze het waarna het Ottomaans werd en de naam Keft kreeg. In 1783 ging de stad weer over in de handen van de Russen. Die hernoemden het in 1802 naar Feodosija, de huidige naam en een Russische versie van Theodosia. In de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd er fel om de stad gevochten en die raakte dan ook beschadigd. In 1954 ging de stad samen met de hele Krim over naar Oekraïne, maar door de Krimcrisis is het onduidelijk wie er nu de baas is in de stad.

Bezienswaardigheden

  • Resten van een middeleeuwse vesting
  • En een museum over de Russische schilder Ivan Aivazovski, die ook in Feodosija is geboren

Galerij

Hier staan plaatjes van Feodosija, klik er op voor een vergroting

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Feodosija&oldid=707388"