Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Karel Lodewijk van Oostenrijk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Karel Lodewijk Jozef Maria van Oostenrijk.

Aartshertog Karel Lodewijk Jozef Maria of in het Duits Karl Ludwig Joseph Maria (geboren te Wenen, Oostenrijk, 30 juli 1833 - gestorven in Wenen, 19 mei 1896), was een zoon van Aartshertogin Sophie van Oostenrijk (1805-1872) en Aartshertog Frans Karel van Oostenrijk en de jongere broer van keizer Frans Jozef I van Oostenrijk. Hij was een aartshertog van Oostenrijk en kwam uit het Huis Habsburg.

Leven

Karel Lodewijk was heel erg gelovig, een beetje té misschien. Zijn broer keizer Frans Jozef I was ook erg katholiek, maar zo gelovig als Karel Lodewijk was vond hij iets teveel van het goede. Daarom werd Karel Lodewijk geen troonopvolger toen kroonprins Rudolf overleed. Frans Jozef sloeg hem over en benoemde in zijn plaats Frans Ferdinand tot troonopvolger. Frans Ferdinand was zelf een zoon van Karel Lodewijk.

Toen Frans Ferdinand last kreeg van tuberculose vertrok hij samen met Karel Lodewijk naar Israël voor een kuur. Frans Ferdinand genas, maar godsdienstfanaat Karel Lodewijk dronk uit de heilige (ontzettend vieze) Jordaan. Hij kreeg buiktyfus en overleed net nadat hij in Wenen was aangekomen.

Familie

Op 4 november 1856 trouwde hij met Margarete van Saksen (1840-1858). Hun huwelijk was heel erg gelukkig, maar duurde maar twee jaar omdat Margarete in 1858 in Italië stierf door tyfus. Ze hadden geen kinderen.

Op 16 oktober 1862 trouwde in Rome hij met Maria Annunziata van Bourbon-Sicilië. Ze kregen vier kinderen:

Op 23 juli 1873 trouwde hij met Maria Theresa van Portugal. Ze kregen twee kinderen:

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Karel_Lodewijk_van_Oostenrijk&oldid=689039"