Help mee! Maak een account of meld je aan.

Vlag van Vlaanderen Wij vieren vandaag het Feest van de Vlaamse Gemeenschap Vlag van Vlaanderen

Kasteel van Laken

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kasteel van Laken
0 Château Royal de Laeken.JPG
De voorzijde van het kasteel
Algemeen
Locatie BelgiëLaken, België
Land
Monumentstatus beschermd
Monumentnummer
Coördinaten
Kasteeltype
Bouwstijl Classisme
Bouwmateriaal
Eigenaar Koninklijke Schenking
Huidige functie woning van de Belgische koning
Bouwjaar 1782
Gebouwd in opdracht van
Architect
Koper
Gesloopt in 1 januari 1890
Herbouwd in een paar jaar verder
Evenementen
Bijzonderheden
Website
Lijst
Portaal Portal.svgArchitectuur
De serres van Laken vanaf de buitenkant.

Het kasteel van Laken of het koninklijk kasteel van Laken is een kasteel in het Belgische plaatsje Laken in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In kasteel van Laken woont de Belgische koning. Het kasteel maakt deel uit van de Koninklijke Schenking.

Geschiedenis

In 1782 is het kasteel van Laken gebouwd. Het werd gebouwd door aartshertogin Marie Christina van Oostenrijk. Zij was toen de landvoogd van de Oostenrijkse Nederlanden. Zij bouwde een kasteel op verzoek van Keizer Josef II. Het kasteel werd een keizerlijk kasteel. Toen heette kasteel van Laken nog Kasteel van Schoonenberg. Een kasteel met een grote tuin is wat de aartshertogin wilde en dat gebeurde ook. Het kasteel met de tuin werd verkocht. Men wilde het slopen, maar dat gebeurde niet. Napoleon Bonaparte wist het kasteel in 1804 te redden, door het te kopen. Het kasteel en de tuin overleefde het, op het Chinese paviljoen. Napoleon verving de meubels in het kasteel door andere meubels uit Parijs. In 1806 was het kasteel klaar met de verbouwing en verbleef Napleon er. In mei 1810 bezocht Napoleon het kasteel voor het laatst, maar de keizerin Joséphine de Beauharnais bezocht het kasteel nog een aantal keer. In 1811 gaf hij het aan Joséphine de Beauharnais als geschenk. Toen Napoleon verslagen was, werd België bij Nederland toegevoegd. De Nederlandse koning Willem I verbleef in het kasteel. Tot aan de Belgische Revolutie van 1830 verbleef hij er. In die tijd verbleef ook de Russische tsaar Alexander I in het paleis. In de zomer van 1868 viel Leopold van België in de vijver van het kasteel, hij kreeg een longontsteking en overleed hieraan. Op 1 januari 1890 was er een ernstig brand in het kasteel. Het koningspaar was toen niet aanwezig, want die waren voor een nieuwjaarstoespraak in het Koninklijk Paleis. Alleen prinses Clémentine en haar gouvernante mej. Drancourt waren in het kasteel. Een kamermeisje ontdekte de brand en redde de prinses, voor gouvernante was het al je laat. Bij de brand ging de gehele bibliotheek verloren en de koepel stortte in. Ook het enige portret van Leopold van België ging verloren. Koning Leopold II richtte het hele kasteel opnieuw in. De koepel werd hersteld en er kwamen een hoop serres in de tuin. In de tuin kwamen planten en bomen uit Belgisch-Kongo. Ook kwamen er een oranjerie, een stalgebouw en een kapel. De Engelse tuin werd in ere hersteld. Leopold II had nog veel meer plannen, maar deze zijn nooit waar gemaakt. Zo wilde Leopold II een privé-station onder het kasteel. Koning Albert I woonde in het kasteel. Hij kreeg van de Beierse koningin een aantal zwanen cadeau. De vrouw van Albert liet een atelier bouwen in de tuin. In 1935 verhuiste Leopold III naar het kasteel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten zij als gevangenden in het kasteel vast. Koning Bouwdewijn en Koningin Fabiola woonden in het kasteel. Nadat koning Bouwdewijn was overleden verhuiste de koningin naar het Kasteel van Stuyvenberg. Albert II en Koningin Paola gingen wonen in Kasteel Belvédère. Zo kon Koning Filip in het kasteel wonen en woont daar nu nog steeds met zijn gezin.

Tuinen

Kasteel van Laken is vooral bekend om de tuinen. De tuinen zijn bij elkaar net zo groot als het gehele land Monaco. De Koninklijke Serres van Laken staan ook in de tuinen. In de bloeiperiode zijn de serres drie weken lang te bezoeken. Daarnaast staan de stallen nog in de tuin. Tegenwoordig staan hier de koetsen opgeslagen en is ook geopend in die periode. Het Chinese paviljoen en de Japanse toren zijn ook erg bekend. In de tuin staat ook het speelpaviljoen van de kinderen van Leopold III in speelden. Een aantal jaar geleden is dit gerestaureerd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kasteel_van_Laken&oldid=649857"