Keizerrijk Brazilië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Keizerrijk Brazilië
Império do Brasil

Flag of Brazil (1822–1870).svgCoA Empire of Brazil (1822-1870).svg

Brazilian Empire 1828 (orthographic projection).svg
Hoofdstad Rio de Janeiro
Talen Portugees
Adellijk huis Huis Bragança
Bestuursvorm Monarchie
Portaal Portal.svg Geschiedenis

Het keizerrijk Brazilië was een keizerrijk in Zuid-Amerika. Het bestond tussen 1822 en 1889. Het Keizerrijk Brazilië ontstond direct na de onafhankelijkheid van Brazilië in 1822. Deze onafhankelijkheid werd ook door moederland Portugal erkend in 1825. Portugal was toentertijd een koninkrijk, bestuurd door koning Johan VI uit het huis Bragança. Zijn zoon, Peter I van Brazilië, werd keizer van het land. De Portugese koninklijke familie, die Brazilië woonde sinds 1807, vertrok hierna weer terug naar Lissabon. Het keizerrijk bleef bestaan tot 1889, toen de republiek werd uitgeroepen waardoor de monarchie werd afgeschaft.

Keizer Peter I was al sinds 1821 regent over Brazilië. Brazilië was toen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk van Portugal, Brazilië en de Algarve, waarvan Rio de Janeiro de hoofdstad was. In Zuid-Amerika waren allerlei onafhankelijkheidsoorlogen bezig, waaronder in Argentinië, Chili, Venezuela, Peru en Colombia. Deze landen waren kolonie van Spanje en wisten onafhankelijk te worden. Dit zorgde ook voor een roep om onafhankelijkheid in Brazilië. Dit leidde tot de korte Braziliaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Uiteindelijk erkende Portugal de Braziliaanse onafhankelijkheid in 1825. Afgesproken werd dat Peter I, de zoon van de Portugese koning, keizer zou worden.

Peter I hield het nog geen 10 jaar vol als keizer. Er ontstonden veel conflicten en de keizer was niet geliefd. Hierdoor trad Peter I in 1831 af en maakte zijn 6-jarige zoon Peter II keizer van Brazilië. Brazilië werd tot zijn 18e verjaardag bestuurd door regenten, maar toen Peter II 14 jaar oud was vond het Braziliaanse parlement dat hij oud genoeg was om te regeren. Onder Peter II kwam er economische en culturele bloei in Brazilië. Daarnaast was de keizer geliefd in Brazilië. Ook werden er veel spoorwegen aangelegd en oorlogen met buurlanden gewonnen. Ook werd de slavernij in 1888 afgeschaft. Op 15 november 1889 organiseerde het leger echter een staatsgreep, waarbij de keizerlijke familie naar Europa werd gestuurd. Dit betekende het einde van het keizerrijk Brazilië en het begin van de republiek.

Keizers

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Keizerrijk_Brazilië&oldid=690335"