Klaplong

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap.svg
Gezondheidsklachten?

Ga naar een dokter of huisarts! Volg geen adviezen over gezondheidsklachten van het internet op.

Dit is hoe een klaplong er uit ziet

Klaplong is een long die helemaal letterlijk is ingeklapt, wat zorgt dat de patiënt minder kan ademhalen.

Hoe kan een longklap ontstaan

Strak om de buitenkant van je longen zitten longvliezen. Tussen deze vliezen zit een laagje vloeistof. Dit laagje zorgt ervoor dat je longvliezen makkelijk ten opzichte van elkaar kunnen bewegen, zodat je makkelijk kan inademen en uitademen. Soms komt er lucht tussen de longvliezen, bijvoorbeeld door een infectie of ontsteking. Dan klapt je long helemaal of gedeeltelijk in. Dat komt omdat je longen elastische zijn net als een ballon

Symptomen

Meestal doet een klaplong veel pijn, vooral op het moment van het inklappen. Het voelt meestal als steken pijn of pijn op de borst. Vaak voel men zich ook benauwd worden, doordat de longen minder zuurstof op kunnen halen waardoor men ook moeilijk kan gaan ademen.

Ander klachten kunnen zijn:

  • Kuchen / hoesten
  • Pijn in de nek
  • Bleek worden of een shock krijgen.

Behandeling

Bij de behandeling van een klaplong is het belangrijk dat de patiënt rust neemt. Soms krijg men extra zuurstof toegediend en als dit niet helpt zal in overleg een operatie moeten plaats vinden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Klaplong&oldid=771418"