Kleine Gelderse derby

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De kleine Gelderse derby is de naam voor voetbalwedstrijden tussen BV De Graafschap en de twee andere clubs uit Gelderland, N.E.C. en Vitesse. De naam "kleine derby" wordt gebruikt om onderscheid te maken van de "grote Gelderse derby" tussen N.E.C. en Vitesse.

Voor supporters van De Graafschap zijn de wedstrijden tegen Vitesse erg beladen, omdat zij Vitesse als de rivaal zien. Voor supporters van Vitesse is dit veel minder zo, omdat Vitesse ook vaak hoger in de Eredivisie speelt terwijl De Graafschap dan vaak onderin de Eredivisie of bovenin de Eerste divisie speelt. Hierdoor zien de fans van De Graafschap die van Vitesse weer als de 'belangrijke mensen', wat ervoor zorgt dat de rivaliteit tussen de twee clubs vergroot wordt. De grootste uitslag tussen deze twee clubs is 6-1 (overwinning voor Vitesse), dit gebeurde op 12 mei 2019 in de Eredivisie.

Supporters van De Graafschap en N.E.C. onderhouden onderling juist een vriendelijke rivaliteit, omdat zij Vitesse allebei als de grote rivaal zien. Sinds 2010 zijn de wedstrijden tussen De Graafschap en N.E.C. wel meer beladen geworden, dit komt omdat beide clubs de laatste jaren bovenin de Eerste divisie stonden of juist onderin de Eredivisie stonden en hiermee directe (degradatie)concurrenten waren.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kleine_Gelderse_derby&oldid=572828"