Verbeter WikiKids vandaag nog!
Christmas ball icon.pngChristmas tree icon 1.png Wij wensen onze lezers fijne feestdagen. Christmas tree icon 1.pngChristmas bell icon.png
Stem nu opnieuw voor: de Gouden WikiKids Award 2022

Koninklijke Schouwburg

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Koninklijke Schouwburg in Den Haag

Geschiedenis

1766

In 1766 liet de zwager van Stadhouder Willem V een paleis voor zichzelf bouwen aan het Korte Voorthout. Door de Franse bezetting moest de man vluchten naar Engeland en daarom werd er niet meer aan het paleis gebouwd.

Sommige mensen wilden het paleis afbreken, maar een paar Haagse bewoners huurden het in 1802 voor een periode van 99 jaar om er een schouwburg (=theater) van te maken.

Koning Willem II

Koning Willem II was van 1841 tot 1853 de baas van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Hij zorgde ervoor dat er Nederlands toneel en Franse opera kwam. Daardoor werd het beroemd.

1999

Op 18 september 1999 werd de Schouwburg opnieuw geopend, nadat het verbouwd was. De Haagse Wethouder Louise Engering opende het gebouw opnieuw.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Koninklijke_Schouwburg&oldid=756517"