Konstantin Tsjernenko

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Konstantin Tsjernenko leefde van 1911 tot 1985. In de laatste 13 maanden van zijn leven was hij de partijleider van de communistische partij van de Sovjet Unie. Hij werd gekozen als opvolger van Joeri Andropov. Tsjernenko was de hele 13 maanden ziek.

Partijleider

Na de dood van Andropov durfden de Russische leiders geen sterke opvolger te benoemen. Ze benoemden daarom Tsjenenko. Zo konden ze een nieuwe opvolger met een nieuwe politiek beter inwerken. De problemen voor de Sovjet Unie waren groot. In de Verenigde Staten was Ronald Reagan gekozen als president. Hij had de Amerikanen beloofd om een einde te maken aan het communisme. Daarvoor had hij een nieuw rakettenplan, dat hij Star Wars noemde. Zo konden de Verenigde Staten en West-Europa niet meer geraakt worden door de raketten van de Sovjet Unie. Vervolgens was er het probleem in Polen, waar onder leiding van stakingsleider Lech Walesa steeds meer protesten kwamen tegen de communistische planeconomie. Bovendien wilden ze vrijheid van geloof en vrijheid van politiek denken. Tenslotte was de Russische economie vastgelopen. Al deze problemen maakten de weg vrij voor de opkomst van Michail Gorbatsjov. Tsjernenko was ziek en heeft er niets aan gedaan.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Konstantin_Tsjernenko&oldid=727021"