Landingsbaan

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een landingsbaan waarop de markeringen duidelijk zichtbaar zijn.

Een landingsbaan (ook wel startbaan; Engels: runway) is een lange, brede baan op een vliegveld waarvan vliegtuigen gebruik maken wanneer ze landen of opstijgen.

De landingsbaan moet lang genoeg zijn voor het vliegtuig dat daar opstijgt of landt. Op grote luchthavens is de landingsbaan verbonden met de taxiwegen, waardoor ze naar de terminal of de platformen (Engels: ramps) kunnen gaan. Op kleinere vliegvelden zijn de landingsbanen soms niet verhard en vaak veel korter, waardoor enkel kleinere vliegtuigen geschikt zijn om hier te vliegen.

Onderdelen

De landingsbaan is ingedeeld in verschillende secties.

Zo heb je eerst de runway, het volledige verharde deel van de landingsbaan, voorzien van de nodige markeringen die piloten gebruiken bij het landen. Vervolgens is er de runwaystrip, het opgeschoonde grasgebied gelegen rondom de runway. De runwaystrip wordt nooit gebruikt door de vliegtuigen zelf. Vervolgens is er de blast pad, het deel gelegen aan het uiterste begin van de runway, dat zich kenmerkt door gele strepen die lijken op pijlen. Ten slotte zijn er de de displaced thresholds, het deel gelegen na de blast pads, dat door vliegtuigen wordt gebruikt voor het taxiën, het opstijgen en het uitrollen na de landing.

Landen

Piloten gebruiken tijdens het landen van grote vliegtuigen op grote vliegvelden verschillende lichten en markeringen.

Als je vanaf het begin van de landingsbaan 1000 voet telt, kom je de 1000 foot markers tegen; dit zijn dikke witte strepen die piloten gebruiken om te weten waar idealiter de touchdown plaatsvindt.

Naast de landingsbaan staan 4 lampjes, die ofwel wit, ofwel rood kunnen kleuren. Die lampjes duiden aan of de piloten mogelijk te hoog of te laag vliegen tijdens het landen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Landingsbaan&oldid=668429"