Leonid Brezjnev

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leonid Brezjnev

Leonid Brezjnev (Kamenskoje, 19 december 1906 - Moskou, 10 november 1982) was een politicus en generaal van de communistische partij van de Sovjet-Unie. Brezjnev kwam uit Oekraïne in Kamenskoje maar wordt gezien als politicus en generaal van Russische afkomst. Hij was van 1964 tot 1982 leider van de Sovjet-Unie. Zijn opvolger was Joeri Andropov.

Politieke carrière

Hij heeft een technische opleiding gevolgd. Wetenschap boeide hem vooral veel, ook theorie was boeiend voor hem. Dat zorgde voor hogere rangen bij de communistische partij van de Sovjet-Unie. Toen de Tweede Wereldoorlog op komst was werd hij in1941generaal van de partij. Hij moest ervoor zorgen dat Novorossiejsk niet in handen viel van de Duitsers. Eigenlijk werd hij in de partij gezien als een minister.

Tijdens de regering van Jozef Stalin werd hij lid van de Politbureau in 1950. Maar dat duurde kort: Stalin sterft in op 5 maart 1953 en dan trekt Brezjnev zich terug, maar hij treed in 1956 weer aan onder Nikita Chroesjtsjov tot 1960. En in 1957 werd hij lid van de partij, wat hij bleef tot zijn dood in 1982. 1960-1964 voor de derde keer lid van politbureau . Tot de val van Chroesjtsjov.

Leider van de Sovjet-Unie

Toen Chroestsjov aan de kant werd gezet door de partij vanwege de Cubacrisis en slechte economie volgde Brezjnev hem op in 1964. Brezjnev voerde weinig tot geen hervormingen door, want hij was conservatiever dan zijn voorganger. Tijdens een bezoek de Tsjechoslowakije ontmoet hij Alexander Dubček die van plan was hervomingen door te voeren in zijn land, maar Brezjnev wilde daar niets van weten en waarschuwde hem voor de Praagse lente. Toen die er kwam stuurde Brezjnev een leger naar Praag om de opstand neer te slaan. Dat gebeurde in 1968.

Onder Brezjnvevs regering werden de SALT-verdragen tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie gesloten. Het eerste bezoek van de Amerikaanse president Richard Nixon was in 1972 om het SALT I-verdrag te ondertekenen. En de tweede bezoek van president Gerald Ford was in 1975 in Helsinki om een kernverdrag te ondertekenen. In 1977 bereikte brezjnev zijn toppunt van de macht En derde bezoek van president Jimmy Carter was in 1979 voor een SALT II -verdrag maar Amerika tekent niet dat kom van wegen de invasion in Afghanistan dat zelfde jaar en Amerika nam geen deel aan de olympisch spelen 1980 in Moskou Brezjnev had een slechte gezondheid en daarom sterft hij op 10 november 1982. Onder zijn regering begon de ondergang van het communisme. Hij heeft toegestaan dat in 1979 paus Johannes Paulus II een bezoek aan Polen bracht, terwijl hij op de hoogte was van het risico van het bezoek. Hij heeft de situatie in Polen nog geprobeerd te redden met het dreigen van een aanval op Polen. De Poolse president Jaruzelski wist dit te voorkomen met het uitroepen van de "Staat van Beleg". In de laatste dagen waren er al veel demonstraties en stakingen in Polen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Leonid_Brezjnev&oldid=689556"