Lijst van boomsoorten

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Allerlei boomsoorten in een Arboretum

Er zijn verschillende soorten bomen; dat noem je boomsoorten. Sommige boomsoorten hebben overeenkomsten met elkaar en andere niet. Je kan aan de vorm van het blad zien welk blad bij welke boom hoort.

Maar er zijn meer kenmerken waaraan je een boom kunt herkennen. Dat zijn de knoppen, de bast en de twijgen (kleur en vorm). Maar ook de kroon en de vorm van de boom ('s winters of 's zomers) is vaak kenmerkend.

De wetenschap die zich hiermee bezighoudt heet dendrologie. Het kijken naar de eigenschappen en opzoeken welke boom of struik het is heet determineren. Er zijn tegenwoordig apps waar dat vrij makkelijk mee gaat. Ook (vaste)planten kun je daarmee opzoeken.

Je hebt parken met alleen maar naaldbomen van verschillende soorten. Dat heet een Pinetum.

Staan er allerlei soorten bomen, dan spreek je van een Arboretum.

Iemand die in de bosbouw wil gaan werken of tuinarchitect wil worden moet alle soorten bomen, struiken en planten leren kennen. Daarbij horen ook de Latijnse en Nederlandse namen.

De Latijnse naam zegt vaak al iets over de boom zelf. Alba betekent bijvoorbeeld wit en nigra is zwart.

De bomen, struiken en planten zijn ingedeeld in families, geslachten, soorten, variëteiten en cultuurvariëteiten. Dat laatste is als er sprake is van gekweekte varianten.

Sommige boomsoorten groeien specifiek op bijvoorbeeld droge zandgrond. Andere soorten staan met hun wortels liever in de natte grond. In sommige streken zie je alleen de ene boomsoort en in andere streken weer een andere boomsoort. Dat hangt ook af van het klimaat wat er heerst.

Enkele soorten bomen en struiken

De meeste ervan zijn inheems in Nederland en België.


A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z


A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

P

R

S

T

V

W

Z

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lijst_van_boomsoorten&oldid=807666"