MERS-CoV

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap.svg
Gezondheidsklachten?

Ga naar een dokter of huisarts! Volg geen adviezen over gezondheidsklachten van het internet op.

MERS-CoV, ook wel Middle East Respitory Syndrome Coronavirus genoemd. Voorheen was de naam 2012-nCoV. De vertaling is: Midden Oosten Respiratoire Syndroom Coronavirus. MERS-CoV behoort tot de coronavirussen. De ziekte veroorzaakt een acute ademhalingsziekte met symptomen als koorts, hoesten en kortademigheid. Ook darmklachten komen soms voor, denk aan braken, misselijkheid en diarree. MERS-CoV kan zorgen voor een hevige longontsteking en nierfalen. De mortaliteit van deze ziekte ligt rond de 25-35%. Er vielen tussen 2012-2020 ongeveer 800 doden en er waren 2.600 besmettingen met MERS-CoV. De dragers zijn kamelen en dromedarissen. De eerste patiënt met MERS-CoV werd bevestigd in september 2012.

Incubatietijd

De incubatietijd ligt tussen de 2 en 14 dagen.

Besmettelijkheidsgevaar

MERS-CoV is mens op mens overdraagbaar, maar is niet heel besmettelijk in vergelijking met SARS-CoV-1 en SARS-CoV-2. Er vinden soms uitbraken plaats van dit virus, onder andere in Saoedi-Arabie en in Zuid-Korea. In Zuid-Korea vooral in ziekenhuizen.

Nederland en MERS-CoV

Op 23 mei 2013 gaf het RIVM een behandelingsinstructie aan de GGD's en ziekenhuizen voor MERS-CoV.

Op 13 juni 2013 stelde de minister van VWS dat MERS-CoV een meldingsplichtige A ziekte is. Dit betekent dat alle vermoedens van MERS-CoV moeten worden doorgegeven aan de GGD zodat de patiënt getest kan worden op MERS-CoV.

Op 14 mei 2014 werd de eerste MERS-CoV-patiënt bevestigd in Nederland. Het was een bedevaarder naar Saoedi-Arabië.

Op 15 mei 2014 werd de tweede MERS-CoV-patiënt bevestigd in Nederland. Ook deze patiënt was een bedevaarder naar Saoedi-Arabië.

Belgie en MERS-CoV

In België werden er geen officieel bevestigde MERS-CoV-patiënten gemeld.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=MERS-CoV&oldid=732308"