Coronavirus

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deus Corona KL.png Over dit artikel en/of onderwerp bestaat er ook een portaal! Klik hier om het portaal te bekijken!
Dit is een plaatje van coronavirussen.
SARS-CoV-2 van binnenuit

Het Coronavirus is een benaming voor een soort virus. Van dit virustype zijn een aantal bekende ondersoorten die de volgende ziekten hebben veroorzaakt:

Er zijn verschillende coronavirussen, het dodelijkste coronavirus is MERS-CoV. Het minst dodelijke maar het meest besmettelijke coronavirus is SARS-CoV-2. SARS-CoV-2 is een pandemisch coronavirus en heeft zich verspreid over de hele wereld. SARS-CoV-2 heeft het maatschappelijke leven in veel landen ontwricht en er is een wereldwijde grote economische recessie.

COVID-19 pandemie

SARS-CoV-2 was het eerste coronavirus dat voor een pandemie zorgde. Meer dan de helft van de wereldbevolking moest, voor zover dat mogelijk is, in quarantaine zitten. Hoewel de Wereldgezondheidsorganisatie de epidemie nog steeds erkend als pandemie, zijn er steeds meer landen die de epidemie beschouwen als een endemie.

Volgens wetenschappers is SARS-CoV-2 een gemuteerde variant van SARS-CoV-1.

Er werd geprobeerd om, door middel van mitigatiemaatregelen, de verspreiding te remmen van het virus.

Veel mensen die besmet werden konden er ernstig ziek van worden. Het coronavirus, vooral de eerste variant, zorgde voor veel doden, ziekenhuisopnames en long covid gevallen.

SARS-CoV-2 vaccins

Er zijn verschillende vaccins ontwikkeld in vrij korte tijd. In Nederland kregen veel mensen 4 tot 5 vaccinaties tot eind 2022 om zich te 'wapenen' tegen het virus. De Omicron variant was milder, maar zorgt nog steeds voor long covid, ook onder gevaccineerde mensen. Na herstel van het virus verwerft men ook tijdelijke immuniteitseffecten, vergelijkbaar met een COVID-19 vaccinatie. Er zijn op dit moment jaarlijkse vaccinatierondes voor kwetsbare mensen en zorgmedewerkers.

Soorten of merken vaccins tegen SARS-CoV-2

Video's

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Coronavirus&oldid=856861"